Србија и Балкан

Бисљими: Европска унија прихватила четири Куртијева услова за формирање ЗСО

Приштина је још 2013. године потписала Бриселски споразум којим се обавезала да ће формирати Заједницу српских општина, али до данас није испунила ту обавезу
Бисљими: Европска унија прихватила четири Куртијева услова за формирање ЗСО© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Аљбин Курти је изнео шест услова за формирање Заједнице српских општина, а Европска унија има примедбе на два услова, рекао је заменик премијера привремених приштинских институција Бесник Бисљими, али није прецизирао о којим условима је реч.

Бисљими је навео да би то требало да каже представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, преноси Газета експрес.

"Шест услова које је Курти изнео су заправо предуслови који показују да може да се разговара о напредном механизму за заштиту мањинских права. ЕУ има два коментара, а који су, можете питати господина Лајчака када дође у Приштину", рекао је Бисљими новинарима.

Подсетимо, Приштина је још 2013. године потписала Бриселски споразум којим се обавезала да ће формирати Заједницу српских општина, али до данас није испунила ту обавезу. Председник Србије Александар Вучић више пута је рекао да је услов за наставак преговора Београда и Приштине оснивање Заједнице српских општина.

Курти се недавно састао са Лајчаком, а Бисљими је казао да је тема тог разговора био европски предлог о нормализацији односа, али не и досадашњи споразуми које Приштина није испунила.

Бисљими је рекао и да европски план, односно такозвани француско-немачки, значи "де факто" признање независности "Косова", преноси "Коха".

"Платформа приказује само принципе, док о свему у вези са њеном имплементацијом треба да разговарају две стране у Бриселу као о имплементационом анексу. Француско-немачки план показује основни оквир, који подразумева 'де факто' признање две државе, док ће се у Бриселу разговарати о редоследу корака, односно који споразуми више нису важни, које би требало модификовати, а које треба применити и како их имплементирати", рекао је Бисљими.

image