Србија и Балкан

МСП Русије: Ценимо чврст став Вучића, настављамо да подржавамо Србију по питању КиМ

Настављамо да градимо односе са Србијом, ослањајући се на вековне традиције пријатељства између народа наших земаља. Ценимо неувођење санкција против Москве, упркос терору косовских Албанаца, поручују из Министарства спољних послова Русије
МСП Русије: Ценимо чврст став Вучића, настављамо да подржавамо Србију по питању КиМwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Сједињене Америчке Државе и њихови сателити не одустају од вршења притиска на друге земље, а у случају Србије, осим бахатих претњи, лажи и провокација, којим се иначе на Западу користе, Вашингтон и европски савезници преко "радикалних косовскоалбанских националиста тероришу српско становништво Косова", рекао је заменик Министра спољних послова Руске Федерације Александар Грушко у интервјуу за "Известија".

"Вашингтон и његови сателити покренули су необуздану кампању у настојању да све угурају у 'прокрустову постељу' западних политичких смерница. Користе неприкривене уцене, бахате претње, бескрупулозне фејкове у медијима, лажи и провокације. Што се Србије тиче, између осталог, то се ради и рукама радикалних косовскоалбанских националиста, који уз отворену попустљивост својих покровитеља из САД и ЕУ систематски тероришу српско становништво Косова", објаснио је дипломата.

Одговарајући на питање да ли постоји шанса да би Србија могла да поклекне пред таквим притисцима, те уведе санкције против Русије, Грушко је рекао да сматра да нема потребе да се бави спекулацијама, већ да се треба фокусирати на јачање билатералних односа две земље и реализацију заједничких пројеката.

Ипак, он је високо оценио "чврст и принципијелан став руководства Србије, председника Александра Вучића, који доследно брани суверенитет земље, право да се самостално одређује курс државе, инсистира на поштовању темељних националних интереса".

У том контексту, Москва веома цени одлуку Београда да се не потчини диктату и захтевима Запада који се тичу увођења санкција против Кремља, нагласио је Грушко.

Русија ће наставити да пружа свеобухватну помоћ српским партнерима у циљу заштите територијалног интегритета Републике Србије и решавања питања КиМ "на основу међународног права и Резолуције 1244 Савета безбедности УН".

"Настављамо да градимо односе са Србијом, ослањајући се на вековне традиције пријатељства између народа наших земаља", поручили су из руског Министарства спољних послова.

image