Свет

Исповест "Гучифера", хакера који је довео до открића контроверзних мејлова Хилари Клинтон

Иза тог надимка налази се педесетједногодишњи румунски таксиста који је, без посебног хакерског знања, покренуо "лавину" која ће довести до истраге мејлова Клинтонове 2016. године
Исповест "Гучифера", хакера који је довео до открића контроверзних мејлова Хилари Клинтонwww.globallookpress.com © I-Images/ZUMAPRESS.com

"Читање туђих мејлова није у реду. Ја сам за то платио. Људи морају да имају приватност. Али, видите, није да сам желео да знам о чему причају моје комшије. Желео сам да знам о чему причају они у Сједињеним Државама. Био сам сигуран да се тамо дешавају лоше ствари", изјавио је познати хакер под надимком Гучифер у новом интервјуу за "Интерсепт".

Иза портмантоа који спаја имена италијанског модног бренда и библијског палог анђела налази се педесетједногодишњи Румун и бивши таксиста Марсел Лехел Лазар.

Лазар је 2013. године дошао у жижу светске јавности након што је, без претходног хакерског искуства и образовања, "упао" у приватне мејлове америчких званичника и јавних личности тако што је њихове лозинке погодио на основу информација које је нашао на интернету.

"Мој крајњи циљ је био да пронађем обрасце лошег понашања", рекао је он.

На Гучиферовом "тапету" нашли су се и Дороти Буш Кох, сестра Џорџа Буша, у чијим је мејловима нашао (и накнадно објавио) селфије бившег председника САД у купатилу, као и саветника бившег председника САД Била Клинтона Сидни Блументал, за кога је открио да је водио преписку са тадашњом државном секретарком Хилари Клинтон око државних питања САД, укључујући напад на америчку дипломатску мисију у Бенгазију с краја 2012. године.

"Све време сам знао о чему ти људи причају. Некада сам знао више него што су они знали једно о другом", каже данас Гучифер.

Свега неколико година након Гучиферових "ликова", Хилари Клинтон је оптужена да је делила поверљиве државне документе путем истог приватног мејл сервера који је користила за дописку са Блументалом, а чије је постојање први открио управо скромни румунски хакер.

"Хилари Клинтон је отперјала упркос 'безобзирног немара' или за шта год ју је (тадашњи директор ФБИ-ја) Џим Коми оптужио. Ја сам одлсужио казну", каже Гучифер за "Интерсепт", коментаришући истрагу коју је ФБИ покренуо поводом мејлова Клинтонове 2016. године.

"Толико много лицемерја" додаје он, подсетивши да су многи званичници САД знали за проблематичну мејл адресу Хилари Клинтон, укључујући и тадашњег заменика шефа кабинета државног секретара Џејка Саливана.

Марсел Лехел Лазар ухапшен је у Румунији 2014. године, док је 2016. испоручен у САД. Тврдећи да је, поред Блументаловог, ухаковао и приватни мејл сервер Хилари Клинтон, Лазар је пристао да сарађује са при истрази контроверзних преписки.

Међутим, вољност да сарађује га није спасла затворске казне, коју је служио до августа 2021. године, након чега се вратио у Румунију. Сада признаје да је о хаковању мејл сервера Клинтонове лагао.

Гучиферову онлајн персону ће 2016. године присвојити тзв. Гучифер 2.0 који је 2016. наводно открио блиске везе Хилари Клинтон са "пријатељски настројеним" новинарима у време њене председничке кампање.

У "ликовима" Гучифера 2.0 нашло се и 20.000 мејлова Демократског националног комитета, руководећег тела америчке демократске странке, који су, између осталог, указали да је страначки врх "плавих" отворено фаворизовао кандидатуру Клинтонове науштрб њеног главног страначког противника Бернија Сандерса, што је довело до оставки четворо високо рангираних званичника.

Федерална порота у Вашингтону је у оптужби из 2018. године тврдила да је персона Гучифер 2.0 учествовала у наводном руском мешању у америчке изборе 2016. године, те да иза ње стоји група руских хакера.

Упитан да прокоментарише чињеницу да је његов "рад" инспирисао некога да преузме његов надимак и изнесе на видело нове инкриминишуће податке о америчким званичницима, Лазар је одговорио:

"То је било као признање", рекао је он. "Осећао сам се добро, јер сам у свих ових 10 година био сам у овој борби."

Гучиферов modus operandi у међувремену су успешно применили и други хакери у различите сврхе. "На свој скроман начин, верујем да сам отворио нове видике", сматра он.

Коментаришући разлог своје "борбе", Лазар изјављује:

"Погледајте последњих 20 година политике Сједињених Држава. Све су то лажи, све је потонуло тако дубоко у блато."

Иако се више не бави хаковањем, Лазар намерава да своју "борбу" настави писањем, и тренутно ради на својим мемоарима.

"Није ме брига за себе", рекао је он. "Али бринем за све ствари о којима сам причао, о политици и осталом. Наставићу да пратим америчку политику и реаговаћу на то. Нећу дозволити да вода само тече, већ ћу интервенисати."

image