Србија и Балкан

Ричард Гренел: Од несавршеног Христовог следбеника до савршеног Американца

Некадашњи известилац САД за преговоре Београда и Приштине биће први Американац који ће добити Орден Српске заставе првог степена, а наклоност српске јавности добио је и пре одличја - првенствено због критике начина на који се управља дијалогом о КиМ
Ричард Гренел: Од несавршеног Христовог следбеника до савршеног Американцаwww.globallookpress.com © Chris Kleponis

Председник Србије Александар Вучић потписао је указ на основу којег ће, поводом Дана државности Републике Србије, бити одликовани заслужни појединци и институције. У друштву одабраних наћи ће се и Ричард Ален Гренел, као носилац Ордена Српске заставе првог степена и то за "истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и САД", пишу "Вечерње новости".

Биће то први пут да један Американац понесе ово одликовање. Пре њега, поносни власници Ордена Српске заставе првог степена били су већином Руси: Сергеј Шојгу, Сергеј Лавров, Виталиј Чуркин и други, док је 2021. године добитник Ордена био лидер Демократског фронта Андрија Мандић.

Гренел је постао познато име у Србији у октобру 2019. године када га је тадашњи амерички председник Доналд Трамп именовао за специјалног известиоца за преговоре Београда и Приштине.

Да ли зато што се део српске наклоности према америчком председнику, који је одударао од типичних представника америчке администрације, аутоматски прелио и на новопостављеног известиоца, или се Гренел сам, својим изјавама и поступцима изборио да буде радо дочекан међу Србима – тешко је прецизно одредити.

Али, једно је сигурно успео, да за кратко време бар мало пољуља представу о "злим, хладним и антисрпски настројеним Американцима", чиме, руку на срце, заслужује орден све и да није дошло до "учвршћивања пријатељских односа између САД и Србије".

Несавршени Христов следбеник

Овај педесетседмогодишњи републиканац познати је амерички политичар, дипломата, ТВ лице и саветник за односе са јавношћу. Осим што је 2019. добио у задатак да распетљава косовски чвор, Гренел је од 2018. до 2020. био амбасадор САД у Немачкој.

Трамп га је у фебруару 2020. именовао за вршиоца дужности директора Националне обавештајне службе, што га чини првом јавно декларисаном геј особом која је служила у влади САД. Многи су га критиковали да је на позицију дошао без потребних компетенција, а само на основу привржености председнику Трампу. Оставку је поднео у мају 2020. године.

"Несавршени Христов следбеник", човек који је "јачи после рака" и "чијим животом управља пас" – како се Гренел представља на Твитеру, често је био критикован за недипломатско понашање и то баш док је био у дипломатији.

Одмах после доласка на амбасадорско место у Немачкој, захтевао је од земље домаћина да повећа издвајања за НАТО – што су критике које му се "омакну" на Твитеру и дан данас.

Иначе, страствени је корисник ове друштвене мреже, где свакодневно дели ставове и уверења, која би се тешко могла укалупити у типичан профил "представника врсте". Заговара јачање конзервативних политика, али и подршку ЛГБТ популацији; тражи дипломатско решење за Украјину, али критикује и "слабост" Бајденове администрације у реаговању на кинеске балоне - док се, истовремено, Украјини испоручује смртоносно оружје.

Недавано се запитао ко ради на мировном решењу, јер једино што он види је да цела Бајденова администрација планира и промовише рат, као и да заговара уништење једне (руске) стране и то све на штету пореских обвезника САД.

Курти не сноси последице за своје поступке

Иако више није известилац о преговорима Београда и Приштине, Гренел врло често коментарише развој ситуације, а његове изјаве неретко су мелем на рану српског националног бића. 

Он оцењује да је лоша ситуација у региону, а посебно између Београда и Приштине, резултат тога што је САД препустила иницијативу Европи у решавању косовског проблема, као и то што премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не сноси последице за своје поступке.

Стално истиче да је решење косовског питања у економском развоју, страним инвестицијама и отварању граница.

У јануару је у разговору за РТС поручио да "Бела кућа и Џо Бајден нису посветили довољно пажње Западном Балкану, да Стејт департмент шаље људе нижег нивоа и да је њихова политика да препусте иницијативу Европљанима".

Говорећи о француско-немачком споразуму за КиМ, Гренел је истакао да обе стране морају да захтевају више детаља, "јер без њих људи неће потписати ништа":

"Сада смо у ситуацији када морамо да применимо претходне уговоре. Оно што Француска и Немачка покушавају је нови споразум који ће бити изнад свих претходних. Боље би им било да се концентришу да се спроведу већ потписани споразуми", сматра Гренел, који је више пута поновио да је важно, пре свега, формирати ЗСО.

Он наглашава да није довољно пажње посвећено потребама Срба на КиМ и да је веома забринут због раста насиља. 

"Сви морају да осуде насиље", поручио је након што су два српска дечака нападнута на Бадњи дан на КиМ.

Од Новака до Хашког трибунала

Ипак, није само однос према КиМ разлог Гренелове допадљивости. 

Слике свакодневнице из Београда или победа Новака Ђоковића у Мелбурну само су неке од цртица из Гренеловог виртуелног живота. 

Последњих дана се неколико пута оглашавао поводом земљотреса у Турској и Сирији, објављујући број страдалих, али и критикујући председника Бајдена што није поменуо овај страшан догађај у говору.

Гренел је скренуо пажњу и на манипулације хашког тужиоца Џека Смита, због којих су наводни сведоци одустали од сведочења против Хашима Тачија.

Садржај који објављује на друштвеним мрежама често је врло личан: слике са партнером Метом Лешијем или псом Лолом, што доприноси да га они који га прате више доживљавају као аутентично људско биће, а не као друге припаднике администрације који објављују садржај по диктату. 

Још само да се потврди да је и његова подршка Србији у борби за КиМ аутентична: онда би овај "несавршени Христов следбеник" постао "савршени Американац" у очима Срба. 

 

image