Србија и Балкан

Потписан уговор са УАЕ о куповини дронова за Војску Србије

Предмет куповине је највероватније систем дронова камиказа RW-24 компаније "Халкон", а софистицирано наоружање требало би да буде испоручено већ за шест месеци, пишу "Новости"
Потписан уговор са УАЕ о куповини дронова за Војску Србије© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Уговор о куповини "дронова камиказа" за Војску Србије потписан је јуче, последњег дана Сајма наоружања и војне опреме "Ајдекс" у Абу Дабију, сазнају „Новости“.

Софистицирано наоружање требало би да буде испоручено већ за шест месеци.

Београдски лист пише да је начелни договор о куповини постигнут и пре смотре "Ајдекс", а скуп у Абу Дабију је искоришћен за договор о свим неопходним детаљима уговора. Финални уговор потписали су делегација Министарства одбране Србије и представници корпорације "Еџ" из Уједињених Арапских Емирата, концерна под чијом су капом готово сви војни развојни и производни пројекти Емирата.

Иако детаљи уговора нису објављени, предмет куповине је највероватније систем дронова камиказа RW-24 компаније "Халкон" која делује под окриљем "Еџа".

Реч је о савременом концепту ваздухопловне технике који подразумева дејство великог броја убојитих дронова по унапред задатим циљевима. За разлику од борбених беспилотних летелица, ова врста наоружања се не враћа на земљу, већ се уништава у дејству.

Ројеви дронова зато се називају и паметном муницијом, а њихова важна карактеристика је и њихова способност да ројеви у лету чекају задати циљ, да би се по његовом појављивању обрушили на њега и неутралисали га.

Набавка дронова из УАЕ помоћи ће и завршетак развоја сличног домаћег концепта који развија "Југоимпорт СДПР". Реч је о пројекту "гавран", ројевима дронова који се испаљују из контејнера.

Српска наменска индустрија производи бојеве главе и делове система за самонавођење, које извози и у УАЕ. Очекује се зато да у склопу сарадње, Емирати помогну Србији да заокружи свој концепт и доведе га до производње.

Дронови камиказе које је купила Србија испаљују се са специјалних лансера, а време потребно за дејство је мање од 20 минута.

Један дрон је тежак 45 килограма, а носи бојеву главу тежине осам килограма. Максимално задржавање у ваздуху и чекање циља је четири сата, а оптимално око два сата.

image