Србија и Балкан

Старовић: Наше фабрике раде на развоју дронова самоубица

Не такмичећи се са моћнијима од себе, морамо да подигнемо капацитете својих оружаних снага, поручио је државни секретар у Министарству одбране
Старовић: Наше фабрике раде на развоју дронова самоубица© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / GORAN STANKOVIĆ

Беспилотне летелице из беспосадне платформе у ширем смислу представљају реалност савременог ратовања, а намера Србије је да што пре овлада тим способностима, рекао је Немања Старовић, државни секретар у Министарству одбране.

"То показује трагични сукоб у Украјини и неки други ратови и наша је жеља да Војска Србије овлада тим способностима у кратком периоду. Поготово када говоримо о малим дроновима самоубицама, показало се да они - када наступају у великим ројевима - имају огромну ватрену моћ, а да за сада не постоји ефикасан систем одбране", казао је Старовић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Први корак је набавка веома озбиљне количине тих средстава из УАЕ.

"Паралелно са тим, да фабрике наше наменске индустрије управо раде на развоју таквих платформи. Већ током ове године постаћемо озбиљна сила у региону, када говоримо о беспилотним летелицама", навео је Старовић.

Председник Србије Александар Вучић, након састанка са председником Емирата Мухамедом бин Заједом, најавио је потписивање првог уговора о куповини дронова самоубица, који ће, како наводи, веома брзо стићи у Србију.

Нови циклус опремања Војске Србије 

Старовић је истакао да је започет нови циклус опремања Војске Србије и да ћемо у наредних годину и по дана добити око 200 озбиљних оруђа.

"Ради се о 109 возила типа 'милош', 39 возила типа 'лазар', 26 модернизованих тенкова, 26 модернизованих борбених возила пешадије, 12 'гвоздика', 12 ракетних система типа 'огањ'. То је нешто што ће озбиљно повећати капацитете Војске Србије", напомиње Старовић.

Он је додао да се у свету захуктава трка у наоружању и да "ми те процесе не можемо да игноришемо". "Не такмичећи се са моћнијима од себе, морамо да подигнемо капацитете својих оружаних снага", навео је Старовић и нагласио да значајан део производње наше наменске индустрије мора бити усмерен на опремање Војске Србије.

"Наше фабрике наменске индустрије сада могу да продају све што представља њихов производни програм. Оне морају да послују профитабилно. Њихова основна функција и намена мора бити подизање капацитета наших оружаних снага", указао је Старовић.

Наводи да се Србија определила за пут војне неутралности и политичке независности, који на краћи рок представља опредељење које носи велике изазове, али на дужи рок је једини пут који даје праве резултате.

"Без обзира што ћемо у неким ситуацијама бити изложени критикама и притисцима међународних партнера, тај пут завређује поштовање у њиховим очима. Та наша независна спољна политика је предвидива, а она у међународним односима представља велики квалитет. Многи су покушавали да нас оптуже да ћемо ми напасти неког у региону. То се наравно није десило, и ми смо показали да је наша политика предвидива. Наш врховни интерес је да очувамо мир и стабилност у нашем региону", казао је Старовић.

Нико не говори о миру годину дана након почетка рата у Украјини

Годину дана од почетка рата у Украјини, нико не говори о миру, примећује државни секретар Министарства одбране.

"Никаквих мировних преговора нема и једино што можемо да очекујемо је даља ескалација. То нису добре поруке и једино што можемо је да се фокусирамо на очување мира и стабилности, да никоме не дозволимо да зарад својих интереса запали Западни Балкан", навео је Старовић.

Он додаје да, ако се погледа садржај Путинових и Бајденових порука, говори се о поразу друге стране као да се превиђа да говоримо о највећим светским нуклеарним силама. 

"Шта би у овом случају значио пораз једне државе која поседује више хиљада бојевих глава са нуклеарним пуњењем? Чули смо и од шефа кинеске дипломатије да ће НР Кина у наредних неколико дана изаћи са неким предлогом мировног решења", казао је Старовић.

Наводи да је председник Владе привремених институција самоуправе у Приштини Аљбин Курти доживео велику геополитичку кризу као некакву шансу, да представи себе као малог Зеленског, а да Србију као продужену руку Кремља.

"То није уродило плодом, јер смо ми водили одговорну и предвидиву спољну политику и побили те црне наративе који су потенцирани. Аљбин Курти је читаву политичку каријеру базирао на негирању било каквих права српског народа на КиМ, а поготово на негирању да се ЗСО формира. Било како било, лопта је у његовом дворишту, не би требало да му помажемо тако што бисмо одустајали од преговарачког стола, али морамо да останемо фокусирани на то да се прво испуни приштинска обавеза из Бриселског споразума да бисмо могли да у том дијалогу даље напредујемо", закључио је Старовић. 

image