Србија и Балкан

Фон Крамон прети изолацијом страни која не потпише француско-немачки план

Кључно је потписивање европског плана и потпуно усклађивање спољне политике Србије са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, категорична је европарламентарка
Фон Крамон прети изолацијом страни која не потпише француско-немачки планwww.globallookpress.com © Jelinek, Hubert, via www.imago-i

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти и председник Србије Александар Вучић добро знају да ће страна која одбије француско-немачки споразум или страна која није конструктивна бити све више међународно изолована и да ће бити окривљена за неуспех, изјавила је за "Албанијан пост" известилац за тзв. Косово у Европском парламенту (ЕП) Виола фон Крамон.

"'Косово' има много тога да добије, укључујући и отварање пута за признање од пет земаља ЕУ које то нису учиниле. И Курти и Вучић добро знају да ће страна која одбије споразум, или страна која није конструктивна, бити све више међународно изолована и окривљена за неуспех. То би могло довести до погоршања односа са ЕУ и заустављања неких важних процеса", рекла је Фон Крамон.

Оцењујући француско-немачки план она је навела да је то "најбољи споразум који можемо да имамо у овом тренутку и зато позивам председника Вучића и премијера Куртија да га прихвате јасно и безусловно".

"То је од виталног значаја јер оба лидера имају изнутра веома јак мандат, а као резултат тога и могућност да 'продају' неке компромисе који су потребни. Не бих спекулисала о времену и када ће доћи до потписа, али могу да вас уверим да све главне европске престонице блиско сарађују на томе. Потребне су нам занимљиве, иновативне идеје како решити овај проблем, а овај француско-немачки предлог то пружа".

Фон Крамон је истакла да постоји потпуно европско јединство о томе како даље по питању тзв. Косова.

"С обзиром на то да је била 15. годишњица самопроглашења независности Косова, већина  би помислила да бисмо до сада, на овај или онај начин, имали неку врсту коначног решења, што би омогућило петорки унутар ЕУ која не признаје Косово да промени своју позицију. Међутим, међу 27 земаља ЕУ постоји јединствен став да је питање споразума Србије и Косова хитно, а све земље су стале иза француско-немачког предлога, који је у међувремену постао европски ", истиче Фон Крамон.

Став ЕП о формирању ЗСО

На питање о ставу  Европског парламента о Заједници српских општина (ЗСО) и да ли постоји бојазан да би се то могло претворити у модел попут Републике Српске фон Крамон тврди да је једно од највећих питања у балканској политици  то што се  све гледа кроз призму Босне.

"Сада имамо људе који кажу да се ЗСО не може прихватити на 'Косову' јер ће то бити друга Република Српска а то није нужно случај. Што се тиче ЗСО, наш принципијелан став је да треба спровести све раније потписане споразуме, а ја сам стално позивала Владу Косова да буде проактивнија у овом процесу и изађе са својим предлогом који ће бити у, оквиру уставних овлашћења", каже Фон Крамон.

На питање како види став Србије и њено одбијање да санкционише Русију Фон Крамон каже да Србија наставља да игра "балансирајућу улогу", која је нестабилна у време рата у Европи.

"Знамо осетљивост ситуације, али очекујемо јасно и недвосмислено сврставање Србије са нама, у ЕУ, јер сам свесна да и председник Вучић зна да за Србију нема друге праве алтернативе", тврди Фон Крамон.

image