Србија и Балкан

Вашингтонски стручњак: Америка ће користити "шаргарепу и штап" док Србија не призна "Косово"

Директор Центра за мир у Вашингону уверен је да САД и Русија избегавају директан сукоб упркос врућој реторици, а као посредника у преговорима са Украјином, предлаже неку неутралнију страну од навијачки настројених ЕУ и Америке
Вашингтонски стручњак: Америка ће користити "шаргарепу и штап" док Србија не призна "Косово"© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Није вероватно да ће Бајден опозвати резултате "тријумфа" алијансе на Косову и Метохији 1999-године, а његова администрација ће користити политику "шаргарепе и штапа" да би Србија признала сецесију "Косова", сматра директор Центра за мир и слободу при вашингтонском Независном институту Ајван Иланд.

"Другим речима решење би било, да обе стране поштују границе и државне симболе и да Србија не лобира више да Косово буде искључено  из међународних организациија, али да га не призна као државу. Приштина се већ сагласила да се формира ЗСО, без државнх овлашћења, али само пошто Бегоград призна независност Косова, што је Србија одбацила", навео је Иланд у интервјуу за "Политику".

Иланд је коментарисао и ситуацију у Украјини, а на питање у ком се правцу креће сукоб, истакао је да би једна од солуција могла да буде да се народу у "спорним регионима" омогући да на референдуму гласају јесу ли за то да њихови региони буду део Русије, Украјине или пак независна држава. Гласање би се, како он наглашава, морало одржати и надзирати од стране неког непристрасног међународног ентитета, а питање Крима могло би да буде "специјалан случај" због стратешког значаја области и за Русе и за Украјинце.

А у преговарачком процесу Русије и Украјине, би требало, како упозорава Иланд, да учествује нека неутралнија страна од САД и ЕУ, будући да оне подржавају Украјину.

"Вашингтон би требало да гурне Брисел да преузме већу улогу да се Украјина укључи у реалну преговарачку позицију, уз интензивну подршку Украјини и њеним ратним настојањима док не дође до преговора", навео је он.

Директор вашингтонског Центра за мир оцењује и да се и Русија и САД, упркос врућој реторици понашају у складу са правилима Хладног рата и да воде рачуна да њихове снаге не дођу до директног сукоба.

"Русија ће вероватно толерисати америчку доставу оружја Украјини, све док га она не користи за нападе дубоко унутар руске територије. Борбена ескалација мора бити под плаштом контроле, мада не видим велику корист ако би Русија користула тактичко нуклеарно оружје. Прво и најважније, Кина би, као и многе друге земље, у том случају повукла подршку Русији, а Русија би постала још изолованија", закључио је Иланд.

image