Србија и Балкан

Ескобар: Европски предлог не значи међусобно признање

Амерички изасланик истиче да упркос томе што подржавају овај споразум у овом тренутку, то не значи да они не сматрају да "све земље региона треба да признају једна другу"
Ескобар: Европски предлог не значи међусобно признање© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да такозвани европски предлог који је пред Србију стављен у Бриселу, не значи међусобно признање, већ нормализацију односа Београда и Приштине, преноси "Павловић тудеј".

"Али само зато што подржавамо овај споразум у овом конкретном тренутку не значи да не верујемо да све земље региона треба да признају једна другу и да имају пуне позитивне међусобне односе како би коначно и у потпуности избегле догађаје из деведесетих", приметио је Ескобар.

Он је додао и да би Заједница српских општина требало одмах да се спроведе, како је и договорено.

"Формирање ЗСО је правна обавеза која мора да се спроведе. Закључак Европског савета је да мора да се то обави и то је део и америчке политике. Очекујемо да буде формирана и да се све договорено спроведе. Обе стране морају да пронађу канале за сарадњу и очекујемо да се формира", одговорио је Ескобар упитан да протумачи шта је мислио тиме да ако Приштина не формира ЗСО то ће урадити САД.

Како је рекао, када се говори о ЗСО мисли се на општине где су Срби већина и о одређеном нивоу самоуправљања који се неће мешати са уставним поретком и правним структурама тзв. Косова.

"Желели бисмо да се те заједнице удруже и раде заједно на проналажењу економских решења у корист српских заједница. Ништа није застрашујуће у томе", навео је Ескобар, а пренеле "Вечерње новости".

Оно о чему су се обе стране договориле јуче у Бриселу (али што Србија није потписала) поставља услове за успостављање нормализације, тврди амерички изасланик.

"Искрено, постоје препреке, али се надам да ће се пронаћи механизам да се све то имплементира, а то укључује и ЗСО, али и неслагања попут регистарских таблица, личних карата и других ствари", навео је Ескобар.

Према његовим речима, важно је да се почне са тачке гледишта да су две стране ушле у дискусију са добром вољом.

"Тако да су наша очекивања да не желимо да користимо "штап и шаргарепу" како бисмо их охрабрили да кренемо даље. Циљ је да две стране имају миран и предвидив однос, али то отвара све више врата за обе стране и интеграцију у ЕУ и трансатлантске структуре. Надамо се да ће стране испунити своје обавезе", рекао је Ескобар.

image