Србија и Балкан

Османи: У Бриселу прихваћени ''тешки предлози'' у вези са ЗСО и СПЦ

Текст споразума не разјашњава у потпуности импликације ових и неких других питања, сматра Вјоса Османи
Османи: У Бриселу прихваћени ''тешки предлози'' у вези са ЗСО и СПЦwww.globallookpress.com © FOTO TANJUG/ Dopisnistvo KiM/ bg

Председница тзв. Косова Вјоса Османи изјавила је данас да су у оквиру европског плана у Бриселу прихваћени ''тешки предлози'' у вези са Заједницом српских општина и регулисањем правног статуса Српске православне цркве.

Како је за приштинску "Коху" изјавио саветник Вјосе Османи, Беким Купина, она сматра да текст споразума не разјашњава у потпуности импликације ових и неких других питања, која нужно морају да се разјасне пре финализације Плана имплементације.

Будући да члан 7 француско-немачкг предлога подразумева да ће "обе стране формализовати статус Српске православне цркве на Косову и Метохији", која би у том контексту била регистрована на тзв. Косову, није сасвим јасно на шта се односе изјаве приштинске званичнице. 

Купина је додао да Османи понавља да би процес дијалога требало да се финализује "међусобним признањем" и да би коначну реч о споразуму требало да има Скупштина тзв. Косова.

Купина је навео да Османи договор страна о садржају предлога сматра ''позитивним''.

''Председница оцењује да ако се споразум примени као основа, он би дефинисао важне принципе за односе између страна, успостављајући их као равноправне, уз међусобно поштовање и у складу са основним принципима Повеље Уједињених нација, укључујући принцип поштовања територијалног интегритета'', навео је Купина.

image