Србија и Балкан

Курти: Вучић има две опције, или да иде с Путином или да призна "Косово"

Убеђен сам да у Србији има много грађана који желе нормалне добросуседске односе са "Косовом", рекао је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти
Курти: Вучић има две опције, или да иде с Путином или да призна "Косово"© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да председник Србије Александар Вучић има две опције, или да иде за Путином или да призна независност "Косова".

"Мислим да је једина реална опција да призна независност", рекао је Курти у интервјуу за албански "Шења магазин".

Курти је казао да је убеђен како у Србији има много грађана који желе "нормалне добросуседске односе", као и напредак на европском путу, а то је каже група која прихвата такозвано Косово као независно.

"Али тренутно, на власти је друга група која је снажно повезана са Русијом, са балканским подземљем, са олигарсима и аутократијом. Али мислим да ће чак и у Србији на крају демократски пут победити, Србија ће признати независност 'Косова' и бићемо добре комшије", рекао је Курти.

Он је изнео низ искривљених слика реалности, попут оптужбе да су многе генерације Албанаца 87 година у 20. веку живеле под српском и југословенском окупацијом.

"Национална тежња Албанаца, који су одувек били већина на Косову, била је демократско самоопредељење и уједињење у државу Албанаца - Албанију", рекао је Курти и додао да се "не може рећи да је тај идеал испуњен", чиме је још једном потврдио да је циљ косовских Албанаца стварање такозване "велике Албаније".

image