Србија и Балкан

Да ли ће неко да стане на пут институционалном насиљу над грађанима Штрпца?

Заједно, без обзира на све, одупрећемо се свим притисцима. Неправда и притисци када је општина Штрпце у питању постали су свакодневница, наводи се у саопштењу Општине Штрпце
Да ли ће неко да стане на пут институционалном насиљу над грађанима Штрпца?© FOTO TANJUG/ STR

Општина Штрпце указује да се наставаља институционални притисак на грађане те општине и саму институцију Општине.

Након покушаја илегалне градње на територији општине Штрпце, тачније у селу Севце, од стране бизнисмена из Приштине Б.М. и оправданог протеста грађана, Тужилаштво у Урошевцу подигло је оптужницу против седморице грађана српске националности.

Они су присуствовали протесту 21. маја 2022. године, наводи Општина на свом фејсбук профилу.

Иако је Општина као институција предузела све правне кораке у овом случају, од саме забране градње до кривичне пријаве против Б.М. због уклањања инспекцијских трака и наставка радова, против самог прекршиоца закона Б.М. нису предузети, од стране надлежних институција, никакви кораци, већ се то чини против недужних мештана Севца, преноси "Косово онлајн".

Такође, Општина Штрпце је добила допис од стране Министарства просторног планирања и инфраструктуре, а поводом жалбе Б.М, где се тражи да се читав случај поново разматра, а где је у међувремену и судском одлуком, и поред спора око власништва над земљиштем, одлучује у корист Б.М.

Све ово, сматра Општина, указује на очигледну намеру да се и против одлука извршне локалне власти, против петиције грађана која је једногласно подржана од стране Скупштине општине Штрпце, делује у корист оних који сумњивим методама желе да остваре своје циљеве.

Општина Штрпце ће се, како најављује, до краја свим правним и демократским средствима борити против оваквих и сличних случајева.

Општина ће у пуном капацитету стати уз своје грађане који су неоправдано позвани на одговорност.

"Заједно, без обзира на све, одупрећемо се свим притисцима. Неправда и притисци када је општина Штрпце у питању постали су свакодневница. Јасно нам је и зашто је то тако. Представнике међународних мисија и организација на Косову ћемо такође обавестити о овом, још једном, проблему уз веру да ће неко напокон да реагује и стане на пут институционалном насиљу над грађанима Штрпца", истиче се у објави на Фејсбуку.

image