Србија и Балкан

Јевтић поводом оптужнице Србима из Штрпца: Наша реакција биће одлучна, стаћемо иза грађана

Наша реакција биће одлучна, јер без обзира на све притиске ми смо одлучни у томе да се тим притисцима одупремо, поручио је председндик општине Штрпце Далибор Јевтић
Јевтић поводом оптужнице Србима из Штрпца: Наша реакција биће одлучна, стаћемо иза грађана© TANJUG/ FOTO STR

Јутрос сам се састао са овим грађанима, разговарао са њима и уверио их у то да ће Општина Штрпце стати иза њих, поручио председник општине Штрпце поводом подизања оптужнце против седморице мештана Севца, села у општини Штрпце. Тужилаштво у Урошевцу терети их за "самовољу", јер су уклонили цеви из реке како би спречили противправну градњу од стране Албанца, бизнисмена из Приштине, преноси Танјуг.

"Јутрос сам се састао са овим грађанима, разговарао са њима и уверио их у то да ће Општина Штрпце стати иза њих. Ово је, све оно што читава јавност треба да зна, само део процеса који се већ дуже време одвија, о коме ми константно говоримо, а то је институционално насиље над грађанима Штрпца, над општином Штрце као институцијом, и само је део политичког процесa", поручио је Јевтић.

Додао је да то има за циљ да се у саму општину Штрпце унесе немир и да под тим притисцима и општина као институција другачије ради и делује, али и да се грађани под свим тим притисцима, на неки начин, иселе, што би било заиста погубно. 

Јевтић је истакао да ово није први случај институционалног притиска на Србе

"Оно што морам да кажем, што мора читава јавност да зна, је да смо ми као институција обавестили све оне који би требало да стану на пут овом институционалном насиљу и крајње је време да се ово заустави. Мислим да ће, и готово сам сигуран, наша реакција бити одлучна, јер без обзира на све притиске ми смо одлучни у томе да се тим притисцима одупремо", навео је Јевтић.

Подсетимо, Б.М. је 21. маја 2022. године започео градњу у селу Севце, општина Штрпце, у близини реке, иако за то није имао дозволу, што је довело до протеста мештана.

Оптужени мештани су присуствовали протесту 21. маја 2022. године, наводи Општина на свом фејсбук профилу.

Иако је општина као институција предузела све правне кораке у овом случају, од саме забране градње до кривичне пријаве против Б.М. због уклањања инспекцијских трака и наставка радова, против самог прекршиоца закона Б.М. нису предузети, од стране надлежних институција, никакви кораци, већ се то чини против недужних мештана Севца, преноси "Косово онлајн".

image