Србија и Балкан

Немачка влада: Анекс о имплементацији споразума Београда и Приштине подразумева формирање ЗСО

Када говоре о Анексу са описом корака имплементације, Немци прецизирају да би део Анекса требало да буду и кораци за стварање Заједнице српских општина
Немачка влада: Анекс о имплементацији споразума Београда и Приштине подразумева формирање ЗСОwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld

Сусрет председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у Бриселу важан је корак ка успостављању темеља стабилног односа Београда и Приштине, оцењује немачка влада.

"На основу тога две стране морају да се обавежу да што пре постигну договор око Анекса који описује кораке његове имплементације", изјавио је за данашњу приштинску "Газету експрес" портпарол немачке владе.

Када говоре о Анексу с описом корака имплементације, Немци прецизирају да би део Анекса требало да буду и кораци за стварање Заједнице српских општина.

Према речима портпарола, Београд и Приштина су 27. фебруара предузеле важан корак у оквиру дијалога који води Европска унија усаглашавањем о предложеном тексту који има за циљ да њихов однос постави на нову и стабилну основу.

"На основу овога, очекујемо да ће се обе стране сада укључити у брзе и свеобухватне разговоре како би се договорили о корацима који су неопходни за спровођење овог споразума. Циљ би требало да буде да се овај споразум ускоро закључи у доброј намери и са анексом који описује његову имплементацију. Део тога требало би да буду и кораци за стварање Заједнице српских општина", истакао је портпарол немачке владе.

Влада Немачке подсећа да је Европски савет у својим закључцима од 9. фебруара изразио подршку овом важном споразуму и истовремено позвао обе стране да га спроведу у потпуности и без услова, укључујући захтев да се испуне обавезе преузете у оквиру дијалога.

"Европски савет је у закључцима од 9. фебруара изразио подршку овом важном споразуму и истовремено затражио од Београда и Приштине да у потпуности и безусловно спроводе обавезе које су преузеле у оквиру дијалога, укључујући споразуме из 2013. и 2015. године о стварању Заједнице српских општина", указују из Владе Немачке.

image
VV inauguration
banner