Србија и Балкан

Роде: Приштина да предложи статут ЗСО, неће бити Републике Српске на "Косову"

Суштина плана је да се воз стави на редовне колосеке и ако договор буде спроведен, онда смо се приближили циљу, јер је то фактичко признање "Косова" од стране Србије, тврди Јорн Роде

Предлог немачко-француског плана за нормализацију односа између привремених приштинских институција и Србије не предвиђа никакву "Републику Српску на Косову", рекао је у интервјуу за "Радио Косово" амбасадор Немачке у Приштини Јорн Роде.

"Постоји раније преузета обавеза Приштине да се формира Заједница српских општина (ЗСО). Међутим, ми смо отворено и на врло јасан начин рекли да не желимо Републику Српску на 'Косову'. Оно што бих сада волео је да Приштина испуни обавезу коју је прихватила и да предложи статут ЗСО", каже Роде, преноси портал РТК.

Према речима немачког дипломате, Приштина мора да се покаже спремном да разговара о ЗСО.

Како наводи, Немачка је генерално задовољна позитивним резултатима дијалога Београда и Приштине и очекује одлучујући напредак.

Упитан да ли ће европски план решити проблеме између Београда и Приштине, Роде је одговорио да су јасно ставили до знања да је ово само међукорак на путу ка потпуној и свеобухватној нормализацији.

"Суштина овог плана је, да тако кажем, да се воз стави на редовне колосеке и ако договор буде спроведен, онда смо се приближили циљу, јер је то фактичко признање 'Косова' од стране Србије", тврди Роде.

Немачки дипломата такође тврди да постоји временски оквир за спровођење овог споразума.

"Премијер Аљбин Курти и председник Србије састаће се 18. марта у Охриду и надамо се да ће у наредних десетак дана доћи до одлучног помака, како би се разјаснио механизам спровођења споразума. Стога тражимо да овдашњи политички лидери буду одговорни за ову ситуацију и да постигну компромис за добро својих земаља и за добро свог становништва", рекао је у интервјуу за РТК немачки амбасадор Јорн Роде.

Подсећамо, Јорн Роде не крије симпатије према самопроглашеном Косову и приштинском руководству. Упркос томе што је позивао на поштовање потписаних споразума, те формирање ЗСО, Роде је практично свако обраћање медијима искористио да оптужи Србе за нестабилну ситуацију на КиМ. 

Изасланик Немачке у Приштини је поводом 15 година успостављања дипломатских односа између Немачке и самопроглашеног Косова рекао да је њихов заједнички циљ да од тзв. Косова направе успешну причу.

Он је на Твитеру написао и да Немачка и самопроглашено Косово обележавају и 10 година успешне економске сарадње, те похвалио косовске лидере због њихове отворености ка немачким партнерима.

image