Србија и Балкан

Инцидент на Цетињу: Милатовића полиција једва сачувала од окупљених грађана (ВИДЕО)

Председнички кандидат Покрета "Европа сад" Јаков Милатовић је око 18 часова стигао на Цетиње где су га дочекали незадовољни грађани који су носили транспарент "Па шта ако погине десет Црногораца"
Инцидент на Цетињу: Милатовића полиција једва сачувала од окупљених грађана (ВИДЕО)© Milos Tesic/ATA

На Цетињу се вечерас догодио инцидент када су се грађани окупили испред Спортског центра где је била најављена трибина председничког кандидата Покрета "Европа сад" Јакова Милатовића.

Он је око 18 часова стигао на Цетиње где су га дочекали незадовољни грађани који су носили транспарент "Па шта ако погине десет Црногораца".

У питању је изјава која се приписује Милатовићу када је на Цетињу у септембру 2021. године било заказано устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

Милатовић је уз јако обезбеђење једва успео да уђе у салу. Према њему су полетели кишобрани незадовољних грађана који су узвикивали: "Издајниче". Извиждани су и остали чланови "Европе сад" који су били уз Милатовића.

Милатовић је поручио да досадашњи председник Црне Горе и лидер Деморкатске партије социјалиста Мило Ђукановић не може да заустави слободне грађане и грађанке Црне Горе у намери да земљу истргну из његових руку.

Из Покрета "Европа сад" саопштено је да се основано сумња да су провокације на Цетињу биле наручене од оних политичких субјеката, који су одговорни за економску и привредну девастацију Цетиња.

"Сигурни смо да ти вечерашњи атаци, од стране окупљене групе, немају никакве везе са осталим грађанима црногорске Престонице, којима је доста тензија и подела. Релативно мирна кампања којом доминирају економске теме, није у интересу онима који су три деценије владали захваљујући поделама", наводи се у саопштењу.

"Европа сад" наводи да је данашњи инцидент само јалови покушај да се заоштре тензије и земља врати у нестабилност.

"Грађани Цетиња и Црне Горе су чврсто опредељени да ретроградне политичаре пошаљу у прошлост и да подршку дају кандидату који ће се залагати за светлу европску будућност и смиривање тензија у Црној Гори", пише у саопштењу.

Премијер у техничком мандату Дритан Абазовић осудио је на Твитеру инцидент.

"Насиље није решење. Ово није слика истинског Цетиња. Позивам све да у духу демократије изаберемо новог предсједника на радост Црне Горе. Оштро осуђујем данашњи напад на Јакова Милатовића. Очекујем да надлежни органи хитно процесуирају сва одговорна лица", написао је Абазовић.

Председник и посланик Праве Црне Горе Марко Милачић рекао је да је напад на Милатовића директан резултат погубне тродеценијске политике Мила Ђукановића.

"Као друштво морамо да осудимо овакво насилно понашање које мора бити најстроже кажњено, како би коначно раскрстили са насилничком политиком. Ово наслеђе ДПС-а је терет цивилизованој Црној Гори и као такво мора бити одстрањено. Скандалозно понашање, којем јавност сведочи, не припада 21. веку", рекао је Милачић.

Он је позвао надлежне да под хитно процесуирају одговорне, како би се послала снажна порука да ствари више нису и никада неће бити исте, а да ће насилници и криминалци увек бити пронађени и адекватно кажњени.

image