Србија и Балкан

Владимир Павићевић: У други круг улазе Мандић и Ђукановић

Аналитичар оцењује да Мандићева кампања делује професионално тако да људи виде кључне поруке као што су помирење, заједништво и будућност
Владимир Павићевић: У други круг улазе Мандић и Ђукановић© Milan Maricic/ATAImages

Јасно је да ће у други круг председничких избора у Црној Гори, који се одржавају 19. марта, ићи један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић и актуелни председник Мило Ђукановић, сматра црногорски аналитичар Владимир Павићевић.

Павићевић је истакао да је и раније говорио да ће  Андрија Мандић, Јаков Милатовић и Мило Ђукановић имати највећи број гласова.

Павићевић, иначе и саветник потпредседника Владе Црне Горе Владимира Јоковића, који је подржао Мандића на председничким изборима, тврди да сва истраживања показују да ће Ђукановић и Мандић ићи у други круг и да сви с нестрпљењем чекају њихов ТВ дуел.

"Као кад има нека утакмица, тако и ово. Сви чекају да чују шта ће један другом да кажу уочи првог круга избора, а сви знамо да њих двојица иду у други круг за две недеље, 2. априла", рекао је Павићевић.

Он примећује да Ђукановић у финишу кампање покушава да радикализује стање и процесе и да мало наелектрише атмосферу, додајући да је то "онај Мило од пре пет година".

Према његовим речима, Ђукановић сматра да такав приступ може да му помогне, а Павићевићева процена је да не може, јер, како каже, нема довољно људи који желе радикализовану политику.

"Највећи број људи жели стабилност и умереност", навео је Павићевић и оцeнио да Ђукановић гура од себе оне гласаче које би могао да привуче.

Како каже, Ђукановић поново креће са неком причом страха од "великосрпске хегемоније" и утицаја из Србије.

Павићевић оцењује да је Мандићева кампања  делује професионално тако да људи виде кључне поруке као што су помирење, заједништво и будућност.

"Та кампања траје најдуже, јер је он први кренуо. Моја је претпоставка да ће део гласача које Ђукановић гура од себе отићи код Мандића, а нарочито у другом кругу", рекао је он.

Павићевић сматра да грађани виде да је Мандић озбиљнији кандидат од Ђукановића у овој изборној трци и додаје да је и математика у политици важна.

"Мандић има сигурни минимални број гласова а недавно је Мандића подржала и партија Владимира Јоковића који је потпредседник Владе. Када се саберу само ти минимални бројеви и једних и других, то је преко 100.000 гласова", рекао је Павићевић.

Ђукановић ће у другом кругу, како сматра црногорски аналитичар, мобилисати гласаче других кандидата, али против себе.

"Људи закључују да ће Мило изгубити тако да  Мандићева идеја о помирењу може да буде добродошла за позицију председника", закључио је Павићевић.

Ђукановићу ДПС донирао 13.300 евра, Мандићу 20.000 од Српске куће

Кандидат за председника Црне Горе и актуелни шеф државе Мило Ђукановић пријавио је Агенцији за спречавање корупције (АСК) 13.300 евра  прилога у предизборној кампањи, које добио од своје Демократске партије социјалиста (ДПС).

Како је наведено, ради се о три уплате. Прва од хиљаду еура била је 1. марта, друга од 11 хиљада еура 6. марта, а трећа од 1.300 еура 8. марта.

Један од лидера Демократског фронта и кандидат за председника Андрија Мандић пријавио је нови прилог од 20.000 еура којег је добио од Српске куће док му  је претходно Нова српска демократија (НСД) донирала 5.000, а Демократска народна партија (ДНП), која с том странком и Покретом за промене (ПзП) чини Демократски фронт (ДФ), дала је 10.000 евра.

Кандидаткиња Драгиња Вуксановић Станковић (СДП) пријавила је раније 5.000 еура прилога које је добила од своје Социјалдемократске партије (СДП) 24. фебруара.

Кандидати који учествују на председничким изборима имају обавезу да доставе петнаестодневни извештај о прилозима у року од 15 дана од отварања рачуна за финансирање кампање. Посебни рачуни се отварају најкасније наредног дана од потврђивања кандидатуре, док се АСК о томе обавештава у року од три дана од отварања рачуна.

image