Србија и Балкан

Вучић: Постигнут некакав договор, нисам ништа потписао, ЗСО приоритет

Након 12 сати завршени састанци у Охриду, где се одржавају преговори Београда и Приштине уз посредство Европске уније
Вучић: Постигнут некакав договор, нисам ништа потписао, ЗСО приоритет© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

"Приштина се обавезала да ће почети формирање Заједнице српских општина на Косову и Метохији", поручио је председник Србије Александар Вучић у Охриду по завршетку маратонских преговора са Приштином уз посредовање ЕУ. 

Заједница ће бити формирана, како је нагласио, у складу са претходним договорима. 

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је да су се Београд и Приштина сложили да примене Анекс о спровођењу европског предлога о Косову и Метохији.

Састанци су трајали више од 12 часова.

Српску делегацију у Охриду предводи председник Србије Александар Вучић, а у име Приштине преговара премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Састанак, који је сазвао високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ одвија се уз подршку специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака.

Прво су одржани одвојени билатерални састанци са Вучићем и Куртијем, један за другим, након чега је уследио заједнички трилатерални састанак који је трајао од 15 часова.

У званичној најави из Брисела, истиче се да ће састанак бити усредсређен на финализацију Анекса о примени Споразума ЕУ о путу нормализације односа између Београда и Приштине.

Све најновије вести из Охрида могли сте да пратите из минута у минут уживо у блогу РТ Балкан.

 • 19. мар 2023 • 00:02

  00:02

  Ескобар: Лидери показали храброст

  Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изразио је задовољство постигнутим договором на састанку на највишем нивоу у оквиру дијалога Србије и Косова у Охриду.

  "Веома сам задовољан постигнутим. Веома сам захвалан европским пријатељима што су нас довели до тога, а лидерима на приказаној политичкој храбрости да то постигну", рекао је Ескобар у краткој изјави новинарима.

  Он је оценио да је тај договор од огромног значаја за регион.

 • 18. мар 2023 • 23:56

  23:56

  Вучић се сутра обраћа јавности

  Председник Србије Александар Вучић обратиће се грађанима Србије сутра у 11 сати и показати и објаснити план, сазнају Новости.

 • 23:48

  Курти: Србија бежи од потписивања

  Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да је Београд, као и 27. фебруара, и данас у Охриду, избегао потписивање Анекса о примени споразума ЕУ.

  Међутим, Курти је рекао да постоји договор између преговарачких страна. 

  "Дошли смо у Охрид да потпишемо споразум са планом имплементације. Постигли смо јавну сагласност о Анексу о примени Споразума ЕУ. Друга страна, као и на последњем састанку у Бриселу 27. фебруара, бежи од потписивања. На ЕУ је да пронађе механизам да статус овог споразума буде правно обавезујући", рекао је Курти.

  Он је додао да постоји члан који говори о степену самоуправљања за српску заједницу и навео да ће се руководити "највишим стандардима" како Срби не би били дискриминисани.

  Додао је да не треба заборавити да је "Ахтисаријев предлог створио огроман простор и могућности да Срби уживају своја права и задовоље своје потребе".

  На питање да ли ће кренути у формирање ЗСО, будући да је договорено да се то почне одмах, Курти је одговорио:

  "Члан 10 који значи де факто међусобно признавање, подразумева примену свих досадашњих споразума. Ја сам понављао да било какво спровођење тих споразума нити може нити мора да буде у супротности са уставом Косова. Рекао сам и председнику Србије и представницима међународне заједнице да не понављамо исту грешку и да не изгубимо још једну деценију. Они нису марили шта се заправо дешава са уставом Косова", рекао је Курти

  .Он је навео да у анексу пише"„одмах" што значи да почињу разговори о самоуправи српских општина, али да то не значи Заједница српских општина.

  Курти тврди да су такви разговори већ почели, али да треба још много да би се дошло до конкретног закључка.

 • 23:22

  Борељ: Београд и Приштина се сложили да примене Анекс о спровођењу европског предлога

  Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је да су се Београд и Приштина сложили да примене Анекс о спровођењу европског предлога о Косову и Метохији.

  "Циљ је био да се Приштина и Београд договоре како да спроведу споразум прихваћен на прошлом састанку у Бриселу", рекао је Борељ и додао да је договор постигнут крајем фебруара, а данас се разговарало како да буде примењен.

  "То значи практичан пример шта треба да буде урађено, када и на који начин", рекао је Борељ.

  Поменуо је и члан 7 о коме се много расправљало по питању "Самоуправљања српске заједнице на Косову".

  "За члан 7 "Косово" је пристало да почне одмах, а када кажем одмах, мислим одмах, преговори за успостављање аранжмана и припрема за обезбеђивање истинског нивоа самоуправљања српске заједнице", рекао је Борељ.

  Он је истакао да су стране посвећене да имплементирају све обавезе.

  Борељ је додао и да су се стране договориле да потврде договор о несталим особама.

 • 23:18

  "Рекао сам које су наше црвене линије"

  На питање да ли има рокова, Вучић је рекао:

  "Имамо да формирамо заједнички мониторинг, комисију којом ће да председава ЕУ у року од 30 дана, одмах да се крене у формирање ЗСО, такође да направимо декларацију о несталим особама. Донаторска конференција за пет месеци".

  Према његовим речима у овом делу Србија нема много обавеза, не жели никога да обмањује, али ће, када се буду састајали следећи пут, причати о обавезама Србије.

  "Ово је тежак процес, важно ми је да сам рекао које су наше црвене линије", додао је председник Србије.

 • 23:11

  "Приштина се обавезала на ЗСО

  "Приштина се обавезала да ће почети изградњу заједнице српских општина на Косову и Метохији", додао је Вучић.

 • 22:39

  Вучић: Договорили смо неколико тачака

  "Данас је био дан у коме је требало да договоримо имплементациони план. Некакав договор смо постигли, ја сам задовољан због тога, али свакако то неће бити све", изјавио је председник Србије Александар Вучић после маратонских разговора у Охриду.

  "Ових неколико тачака који смо договорили ће постати део преговарачког оквира за обе стране, и за Београд и за Приштину", рекао је Вучић.

  "У ових неколико тачака које смо договорили, оне ће постати део преговарачког оквира за обе стране, и за Београд и Приштину и Европски савет донеће одлуку да то постане део преговарачког оквира", рекао је Вучић.

  "Једна од кључних тачака је да ће Европски савет на путу, процесу који је дугачак, Европска унија процењиваће колико је ко урадио из имплементационог плана, који ће морати да буде проширен, иако мени не би сметало да остане овакав. У имплементационом плану, где ће стајати да смо примили к знању да ће ЕУ независно уа сваку од страна процењивати шта је урађено", изјавио је Вучић.

  Он је нагласио да је важно да ће стајати да ће бити основана ЗСО у складу са претходним споразумима.

  Како је рекао, говорило се и о несталим особама, донаторским конференцијама, а имплементациони план свакако ће морати да се надограђује.

  "Албанска страна ће да инсистира како нисам потписао ништа. Ставили смо до знања шта су црвене линије, али мислим да смо направили добар помак у конструктивној атмосфери и да ћемо кренути нешто да радимо. Није био дан Д, али је био конструктиван дан", рекао је Вучић.

  Он је најавио да ће сутра представити грађанима Србије сваку тачку и објаснити све шта се збивало.

  "Од понедељка и уторка бићу спреман да примим на консултације представнике посланичких група", истакао је Вучић.

 • 22:35

  Седма сила у Охриду

  Представници седме силе на ниском старту очекујући изјаве учесника преговора између Београда и Приштине у Охриду.

 • 22:18

  Очекује се обраћање Вучића

  Председник Србије Александар Вучић обратиће се грађанима Србије након састанака који су одржани у Охриду.

 • 21:59

  Завршен састанак, очекује се обраћање Бореља

  Портпарол ЕУ Петер Стано објавио је на Твитеру да је трилатерални састанак завршен и да се очекује обраћање Бореља.

image