Србија и Балкан

ЕУ спречила "Косово" да без фусноте учествује на конференцији

Приштинска делегација је променила три авиона, али без "звездице", није могла да уђе на скуп због кога се толико намучила
ЕУ спречила "Косово" да без фусноте учествује на конференцији© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs

Европска унија спречила је данас министра финансија привремених институција Приштине Хекурана Муратија да учествује на донаторској конференцији за Турску и Сирију у Бриселу, инсистирајући да тзв. Косово мора да буде представљено уз фусноту.

Мурати је то објавио на свом Твитер налогу, уз оцену да је тзв. Косово у Бриселу "није поштовано на прави начин".

"Нажалост, моја земља није могла да учествује и да допринесе због некоректног и дискриминаторског третмана организатора, који су инсистирали на коришћењу звездице, супротно слову првобитног Бриселског споразума и духу данашње конференције", пожалио се он, а пренео "Репортери".

Муратију је тешко пало и што је приштинска делегација променила три авиона да би стигла у Брисел како би присуствовала донаторској конференцији подршке грађанима Турске и Сирије погођеним разорним земљотресима. Али, на догађај није могла да уђе.

Самопроглашену независност "Косова", иначе, није признало пет држава чланица ЕУ.

Према ранијем договору, Косово је на регионалним скуповима представљено са звездицом и фуснотом која гласи: "Ово одређивање не прејудицира статус Косова и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација, као и са мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова".

image