Србија и Балкан

Италијански министар у Београду уочи годишњице бомбардовања: Наши НАТО војници доносе дијалог и мир

Шеф италијанске дипломатије Антонио Тајани похвалио се да су италијански НАТО војници и даље присутни на Косову и Метохији
Италијански министар у Београду уочи годишњице бомбардовања: Наши НАТО војници доносе дијалог и мир© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Три дана уочи годишњице НАТО бомбардовања Србије, министар спољних послова Италије Антонио Тајани изјавио је у Београду да италијански НАТО војници на простору Балкана доносе мир и дијалог.

Тајани се на конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем похвалио да Италија одлично познаје простор Балкана, истичући пример да су италијански НАТО војници присутни на Косову и Метохији и у Босни и Херцеговини.

"Наши војници су присутни на граници Србије и 'Косова', они се баве мировном мисијом. Штитили су српске хришћанске манастире дуги низ година од могућих напада. Наши војници који су у Босни и Херцеговини такође су у мировној мисији. То су, дакле, војници који првенствено доносе мир и дијалог", рекао је он.

Подсетимо, без одобрења Савета безбедности УН 19 земаља НАТО-а отпочело је 24. марта 1999. године бомбардовање СР Југославије.

Авиони су полетели из четири ваздухопловне базе у Италији. Готово да нема града у Србији који није био на мети бомбардера током 78 дана агресије. Погинуло је најмање 2.500 људи, међу којима су и деца.

Како је додао италијански агенти финансијске полиције, присутни су и у Албанији, а поручио је да је будућност овог простора у Европској унији.

"Већ сам захвалио Вучићу на томе што је имао одлучујућу улогу. Увек сам га молио да не предузима једностране одлуке и његов одговор је увек био позитиван. Показао се као човек мира који жели увек да пронађе позитивно решење у интересу своје земље, али и у интересу стабилности регије која има потребу за миром, растом и развојем", рекао је Тајани.

image