Србија и Балкан

Тодић: Мисије ЕУ и ОЕБС на КиМ потврдиле да је експропријација противзаконита

Бивши градоначелник Лепосавића оценио да су одговори Kанцеларије Европске уније на Kосову и Мисије ОЕБС само потврдили на шта је од почетка указивано, да је одлука Приштине противзаконита и противправна
Тодић: Мисије ЕУ и ОЕБС на КиМ потврдиле да је експропријација противзаконита© TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Kанцеларије Европске уније на Kосову и Мисија ОЕБС одговориле су на писма која им је упутио бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић поводом експропријације имовине Срба у Лепосавићу, и изразиле забринутост због тог поступка привремених приштинских институција, које су позвали да поштују имовинска права.

"Јасно се види и потврђује у оба одговора на писмо, да је одлука Владе из Приштине о експропријацији земљишта противзаконита, да је противправна, да крши основна људска права, да је против интереса власника и наследника земљишта, као и мештана и становника општине Лепосавић у целини", каже Тодић за "Косово онлајн".

Додаје да ће наставити да се боре за право и правду, за интересе наших становника, за остварење основних људских права, као и са заштитом, у овом случају, приватне и друштвене имовине.

"Верујем да су се и представници осталих међународних мисија и амбасада на 'Kосову' уверили у противзаконитост и противправност одлука Владе из Приштине, а ми ћемо наставити да се уз помоћ правног тима боримо и да радимо за интересе наших становника, користећи све правне и друге демократске механизме у циљу заштите права власника и наследника земљишта", каже Тодић.

Истакао је да су и у овој борби сви заједно и да се нада да ће правда и право бити на страни грађана.

"Важно је да напоменем да смо се овој, још једној у низу једностраној, противзаконитој и противправој одлуци Владе из Приштине о експропијацији земљишта успротивили и подигли глас сви заједно, јединствено и руководство општине и народ, и правни тим, користећи правне аргументе и сви заједно показали одлучност и истрајност у очувању легитимних интереса, као и очувању и заштити земљишта од узурпације и слободно могу рећи отимања. Надамо се да ће право и правда која је на страни власника земљишта на крају дати резултат и да ће Влада из Приштне одустати од спровођења ове једностране противзаконите одлуке", закључује Тодић.

Мисије ЕУ и ОЕБС: Приштинска влада да поштује имовинска права

Шеф мисије ОЕБС-а на КиМ Мајкл Девенпорт изразио је забринутост поводом одлука привремених приштинских институција о експропријацији.

"Мисију ОЕБС забрињава питање поштовања имовинских права и правних поступака у овом и сличним случајевима на северу 'Косова последњих месеци, а наше особље активно надгледа ово питање од августа прошле године. Изнео сам своју забринутост влади и позвао на поштовање права свих власника имовине и редован поступак у складу са законом", наводи се у писму Мајкла Девенпорта.

Девенпорт је подсетио да су службеници ОЕБС, у оквиру надгледања активности, присуствовали јавној расправи која је одржана Лепосавићу 15. фебруара.

"Иако је то био важан тренутак да се чују забринутости власника имовине и шире заједнице, нажалост нико из владе није могао да дискутује о сврси експропријације. Ја сам указао влади да је важно дати службене информације о сврси експропријације. Очекујемо да ће влада то учинити најкасније у наредној фази процеса, како то налаже закон. Очекује се да ће следећи корак бити објављивање прелиминарне одлуке о експропријацији. Када влада објави прелиминарну одлуку, погођени власници земљишта ће имати право да оспоре експропријацију пред судовима у складу са законски прописаним основама које се односе на легитимност, неопходност, пропорционалност, недискриминацију и поштовање закона", додао је Девенпорт у одговору Тодићу.

Мисија ОЕБС ће, наглашава, наставити да прати ово питање са свим заинтересованим странама, наставиће да се залаже за поштовање владавине права и саветоваће погођене власнике имовине о доступним правним лековима.

И Канцеларија ЕУ на Косово упутила је Тодићу писмо сличног садржаја.

"Обраћамо Вам се поводом Вашег писма од 14. фебруара упућеног, између осталог, нашој мисији, у којем изражавате вашу забринутост у вези са недавним одлукама 'Владе Косова' да спроведе експропријацију непокретне имовине, како је наведено, која се налази на територији општине Лепосавић. Специјални представник ЕУ (СПЕУ) има мандат да унапреди приоритете владавине права на Косову, помогне и олакша напредак 'Косова' на европском путу и обезбеди доследност и кохерентност активности ЕУ на 'Косову'. Мисија ЕУ за владавину права на Косову Еулекс има мандат да прати одабране предмете и суђења у косовском правосудном систему и тренутно пажљиво прати поступак експропријације", истакао је у свом писму шеф канцеларије ЕУ на Косову и Метохији Томаш Суниог.

Како је наглашено у саопштењу Канцеларије ЕУ по овом питању, од 2. фебруара "ЕУ са забринутошћу прати све активности које се одвијају у катастарским зонама општина Лепосавић и Зубин Поток".

"Сматрамо да се права власника имовине морају у потпуности поштовати у складу са важећим законом. У складу са горе наведеним, апелујемо на 'Владу Косова' да предузме све напоре како би осигурала да се поштује прописани поступак и да се у потпуности поштују права власника имовине. Желимо да Вам се захвалимо што сте нам скренули пажњу на овако важно питање", поручио је представник ЕУ на Косову и Метохији.

image
VV inauguration
banner