Србија и Балкан

Последице нормализације: САД подржавају стварање војске "Косова"

Вашингтон не само што подржава, већ и охрабрује Приштину да крши све споразуме које је потписала раније са Београдом
Последице нормализације: САД подржавају стварање војске "Косова"www.globallookpress.com © Sina Schuldt

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је данас да САД у потпуности подржавају свеобухватну транзицију Косовских безбедносних снага у "мултиетничке, професионалне снаге способне да размењује информације са НАТО".

Ховенијер је то објавио након састанка са политичким саветником у европској команди САД амбасадорком Кејт Мери Бернс и директором за стратегију, планове и политику Европске команде генерал-мајором Данијелом Ласиком, током њихове посете Косову и Метохији.

"Поносни на нашу континуирану и одличну сарадњу", написао је Ховенијер на Твитеру.

Подсетимо, потпуно супротно резолуцији 1244 Савета безбедности УН, Приштина је 2018. године донела одлуку да усвоји законе о формирању војске, односно трансформацији постојећих Косовских безбедносних снага.

На захтев Србије одржана је ванредна седница СБ УН, на којој су говорили председник Србије Александар Вучић и тадашњи председник привремених приштинских институција Хашим Тачи.

Вучић је истакао да не постоји документ на основу којег Косово има суверено право да формира војску и да је формирање војске заобишло и такозвани косовски устав.

Тачи се није обазирао на изјаву Вучића већ је рекао да је та одлука чак и закаснела, јер се, како је рекао, "чекала добра воља оних који никада нису показали добру вољу према Косову".

На одлуку приштине реаговало је руско Министарство спољних послова наводећи да је одлука о формирању косовских "оружаних снага" у супротности са Резолуцијом 1244.

"Рачунамо да ће међународне Снаге за Косово (КФОР) испунити мандат који им је поверен и у случају појављивања такве структуре одмах предузети мере за њену неутрализацију и разоружање. Покровитељи Приштине, ЕУ и САД, треба да изврше јак притисак на косовске Албанце како би опозвали своје провокативне одлуке и да би се спречило јачање напетости", поручило је тада руско министарство.

Данашња изјава америчког амбасадора Ховенијера само је наставак гажења Резолуције 1244, док пред очима међународне јавности која јој даје ветар у леђа Приштина формира своје оружане снаге кршећи постигнуте договоре.

Са друге стране, са адреса из Брисела и Вашингтона стижу поруке да се анекс договорен у Охриду као и споразум о нормализацији односа Београда и Приштине о којем се преговарало у Бриселу 27. фебруара морају спровести, без обзира што на те документе нису стављени потписи.

image