Србија и Балкан

Нестали на Косову и Метохији - услов за нормализацију односа Београда и Приштине

Истражили смо 23 локације у централној Србији како би се утврдило да ли на њима евентуално почивају посмртни остаци несталих лица, а Приштина је на КиМ истражила само једну, каже Петар Петковић
Нестали на Косову и Метохији - услов за нормализацију односа Београда и Приштине© ATA Images, all rights reserved

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да нервоза у Приштини због исхода недавног састанка у Охриду ескалира из дана у дан и показује да тамошње политичке актере хвата паника, не због обавеза које стоје пред Београдом, већ због обавеза које стоје пред Приштином, а које је она до сада дрско одбијала да испуни.

Једна од тих обавеза је, како каже Петковић, рад на формирању Заједнице српских општина, а друга је утврђивање судбине несталих лица.

"Приштински екстремисти своју накарадну сепаратистичку идеологију заснивају на лажи да Албанци нису чинили никакве злочине и терористичке акте на Косову и Метохији, иако неоспориве чињенице говоре управо супротно, и због тога су уосталом некадашњи лидери УЧК данас предмет кривичних истрага и међународних судских процеса", рекао је Петковић.

Београд је, са друге стране, свестан чињенице да је утврђивање судбине несталих пре свега питање хуманости, а не дневне политике, показали смо апсолутну предусретљивост и конструктивност и поступили по свим захтевима друге стране - а то значи да смо истражили 23 локације у централној Србији како би се утврдило да ли на њима евентуално почивају посмртни остаци несталих лица, навео је Петковић, а преноси Танјуг.

Према његовим речима, Коњуфца би требало да зна да је, за разлику од Београда, Приштина истражила само једну од локација, и да се до дан-данас чека да се поступи по захтеву Србије да се истражи још девет локација на Косову и Метохији.

"Председник Србије Александар Вучић је у више наврата јавним порукама, али и конкретним потезима, потврдио да је за нас утврђивање судбине несталих важан сегмент процеса помирења и изградње бољих српско-албанских односа, тако да све сулуде оптужбе Глаука Коњуфце падају у воду пред чињеницама. Коњуфца ће доказати своју приврженост процесу стабилизације прилика у региону онда када и сам буде јавно позивао и подстицао на истраживање локација на којима се, према основаним сумњама, налазе посмртни остаци људи које су убили албански сепаратисти", навео је Петковић.

Он је нагласио да Србија остаје на становишту да је утврђивање судбине несталих један од услова нормализације односа Београда и Приштине, наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

image