Србија и Балкан

Европарламентарци: Шмит више нема кредибилитет

Део еврозаступника од високог представника тражи да оправда своје одлуке о измени Изборног закона
Европарламентарци: Шмит више нема кредибилитет© Tanjug AP Photo/Armin Durgut

Више од 25 европосланика из Немачке, Холандије и Француске позвало је високог представника у Босни и Херцеговини Кристијана Шмита да повуче измене Изборног закона.

"Шмит више нема кредибилитет да обавља ову функцију јер се својим одлукама сврстао на једну страну", каже европарламентарка Тинеке Стрик, која је покренула ову иницијативу.

Стрик је у изјави за сарајевску телевизију Н1 навела да је Шмита позвала у Комитет за спољне послове очекујући да ће он оправдати одлуке о измени Устава и Изборног закона БиХ које је донео на дан општих избора, занемарујући и неуважавајући бираче који морају знати правила по којима гласају.

Шмит је, како Стрик оцењује, наметнуту одлуку донео у "најгорем могућем тренутку" и тиме показао да му није стало до тога шта грађани и бирачи у БиХ уопште желе.

И није, додаје она, проблем само тренутак за доношење ових одлука, већ и садржај самих амандмана јер је Шмит одлукама на неки начин цементирао етничку сегрегацију.

"То води ка етничким поделама и мислим да је опасно, земља је превише подељена по основу етничке припадности, а треба ићи напред према инклузивном друштву где сваки грађанин и глас имају исту тежину", рекла је Стрик.

Она је указала и да је Шмит тако направио препреку за новоизабране политичаре да конструктивно заједно раде.

"Европски парламент нема моћ и овлашћења над Канцеларијом високог представника и Шмитом. Веће за имплементацију мира има ту моћ, али мислим да је важно да упутимо врло јасан сигнал. Постоји велики број странака у Европском парламенту који се не слажу с њим, љути су и мислим да он нема више кредибилитет за ову функцију", рекла је Стрик.

image
VV inauguration
banner