Србија и Балкан

Шаровић: Милорад Додик је сметња региону

Иако је бројање гласова показало да нема значајних одступања, лидеру Републике Српске прети се понављањем избора
Шаровић: Милорад Додик је сметња региону© FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине објавила је ажуриране резултате избора за све нивое. У односу на претходно ажурирање није било већих промена, те је углавном додат одређен број гласова поштом, објавио је портал klix.ba.

Након 98,97 посто пребројаних листића за државни парламент, поредак парламентарних странака није се променио. У Федерацији БиХ највише гласова имају СДА (237.173), ХДЗ БиХ (136.171) и СДП (127.155). Док у Републици Српској највише имају СНСД (253.839), СДС (111.275) и ПДП (72.706).

Међутим, председник СДС-а Мирко Шаровић сматра да ће неправилности које су утицале на резултате Општих избора довести до новог гласања и одласка Милорада Додика с власти у Републици Српској.

"Мислим да је основна опција да се поново гласа на оним бирачким местима на којима су те манипулације утврђене након пребројавања, а да ли ће ЦИК посегнути за потпуним поновним изборима за председника РС и потпредседнике, то је већ на њима. Уверен сам да ће новог гласања бити", изјавио је Мирко Шаровић за Федералну телевизију.

Додао је и да мисли да су Милорад Додик и његови партнери покрали ове изборе и да нису победници, али и да је уверен да би Републици Српској било боље без Додика јер је "постао и регионална сметња, сметња унутар РС, унутар целе БиХ, европска сметња".

Поред Шаровића могуће поништавање избора у Републици Српској пре објављивања званичних резултата поменуо је и председник ЦИК-а БиХ Суад Арнаутовић. Што пак саветник српског члана Председништва БиХ Милан Тегелтија види као доказ унапред смишљеног плана, али и повод за кривичну пријаву против Централне изборне комисије.

"Арнаутовић је рекао да ће размотрити могућност поништења избора у Републици Српској и то пре него што су уопште утврђени изборни резултати, пре него што је почео процес за улагање и разматрање приговора и жалби и он већ зна да ће то разматрати", изјавио је Тегелтија за Срну.

Тегелтија је констатовао да не зна треба ли већи "доказ плански смишљеног незаконитог поступања ЦИК-а" и истакао да је видљива спрега опозиције у Републици Српској и ЦИК-а, да практично делују као један тим.

Према његовим речима, ово је један доказ у прилог кривичној пријави против чланова ЦИК-а, будући да унапред знају какве ће мере разматрати.

Сигуран је, истиче Тегелтија, да ће изјаве Арнаутовића и Шаровића морати да заинтересују и Тужилаштво БиХ у контексту већ поднесене кривичне пријаве против чланова ЦИК-а.

image
VV inauguration
banner