Србија и Балкан

Српске куће на удару лопова на КиМ

Породица Максимовић синоћ није била код куће. Да им је дом обијен приметила је ћерка Милица када је данас отишла да обиђе кућу својих родитеља
Српске куће на удару лопова на КиМ© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Последњих дана лопови харају централним Косовом и Метохијом. Синоћ је опљачкано неколико кућа а међу њима и кућа породице Максимовић из Сувого Дола, код Липљана.

"Све су испретурали. Однели су злато и око 2.000 евра", казала је Милица Максимовић за Танјуг .

Породица Максимовић синоћ није била код куће. Да им је дом обијен приметила је ћерка Милица када је данас отишла да обиђе кућу својих родитеља. 

"Данас сам дошла око један сат овде да отворим кућу, требало је да дођу да очитају стање за струју и затекла сам полуотворен прозор, врата су била оштећена, јер су пробали вероватно прво ту да уђу, нису могли, па су ушли кроз прозор кухиње. Све су испретурали, однели су злато новац око 2.000 евра", рекла је за Тањуг Милица Максимовић. 

Срећа је, тврди Милица, да није сама била у кући у тренутку пљачке са малом децом. 

"Тата ради у централној Србији, мајка је отишла да обиђе моју сестру у Косовској Митровици. Можда је и боље што никога није било код куће, јер ја не знам како бих то са малом децом издржала". 

Случај је пријављен полицији тзв. Косова која је обавила увиђај. 

Подсетимо да су пљачке ових дана на централном Косову и Метохији врло учестале.

Непознате особе обиле су кућу Жикице Стевића у Лапљем Селу код Приштине и однеле ловачку пушку за коју је поседовао дозволу и муницију.

Стевић је за РТС навео да су лопови током ноћи ушли у кућу обивши споредна врата, да су оставили испретуране ствари за собом и да осим пушке ништа друго нису однели.

Стевић је рекао је и да у кући није држао драгоцености и новац.

Полицији је пријавио пљачку и у току је увиђај.

Синоћ је обијена и кућа Славића у Лепини, код Липљана на само пар километара од Сувог Дола.  Дан после обијања куће све је очишћено и враћено на место. Остао је само страх.

"Вероватно дуже време док нас тај страх не прође нећемо смети да остављамо, ни саму кућу, нити било ког члана породице самог у кући", прича за Тањуг Милутин Славић.

Кућа породице Славић обијена је синоћ око 21.00 час када је породица отишла до оближњег банкомата да подигне новац. Непознате особе су ушле кроз прозор.

"Срећа у несрећи је да заправо није причињена нека већа материјална штета, већ је то само била провала и остало је пар трагова од блата. Покушали су, отворили су додуше пар фиока, где нису нашли ништа што су могли да узму и вероватно да смо их ми затекли на делу. Претпостављамо, да када смо стигли кући, они су тада заправо изашли и завршили ту своју провалу", прича Милутин Славић додајући да, нажалост, нису стигли да угледају провалнике.

Случај је одмах пријављен полицији тзв. Косова која је извршила увиђај.

"Одмах смо позвали полицију, извршили су увиђај и узели изјаву од мог оца. Нажалост, лопове нисмо успели да нађемо, мада се ту по селу већ прича да нисмо ми једини којима се то десило, дешава се већ неколико пута у овој нашој општини и надам се да ће полиција урадити свој посао и да ће ухапсити починиоце који раде та нечасна дела", додао је Милутин.

Ова петочлана породица страхује за своју безбедност, јер нису први пут на мети провалника.

"Није први пут да се дешавају пљачке, ово је још једна у низу провала која се десила. Претходних пар пута причињена је већа материјална штета него иначе, и наравно да страхујемо, и наравно да смо сви уплашени", истакао је он.

Породицу Славић у току данашњег дана посетила је председница општине Грачаница Љиљана Шубарић и председник општине Липљан Милан Јоксимовић.  

image