Србија и Балкан

Хил: Постојала забринутост да у Охриду неће бити реализоване све могућности

Ништа није договорено све док не буде примењено, рекао је амерички амбасадор
Хил: Постојала забринутост да у Охриду неће бити реализоване све могућности© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил истакао је, приликом посете Прешеву, да Вашингтон у потпуности подржава напоре ЕУ за нормализацију односа "Косова" и Србије и нагласио да је за њега један од најважнијих елемената договора из Охрида обавеза Приштине да успостави Заједницу српских општина.

Хил је, у изјави новинарима након састанка са градоначелником Прешева Шћипримом Арифијем, рекао да је пре две недеље још постојала забринутост да у Охриду неће бити реализоване све могућности.

"Сматрам да су се као резултат састанака у Охриду појавиле позитивне шансе, које могу помоћи процесу нормализације односа Косова и Србије. Није било лако за обе владе, како за Аљбина Куртија, тако и за председника Александра Вучића. То су биле веома тешке одлуке. Мислим да је направљен значајан напредак", нагласио је он, преноси "Косово онлајн".

Хил је истакао да је за њега један од најважнијих елемената договора из Охрида чињеница да Приштина, у испуњавању својих обавеза, мора да успостави ЗСО, додајући да има и других ствари које је "Косово" прихватило да уради.

"Све то ће водити ка бољим односима са ЕУ. Приштина може то сматрати договором са Бриселом. Исто тако и српска страна. Оно што је договорио Вучић у вези са нормализацијом односа са Косовом везано је за односе Београда са Бриселом", рекао је он.

Хил је казао да треба одати посебно признање Мирославу Лајчаку и посебно високом представнику за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозепу Борељу, који је провео 12 сати на састанцима у Охриду и поред бројних обавеза у вези са Украјином.

Он је истакао и да ништа није договорено све док се не имплементира.

Нагласио је да САД, иако нису страна у дијалогу, себе сматрају делом тог процеса и наставиће да се у њему ангажују.

Позвао је грађане да се не жале због онога што није договорено, већ да сагледају оно што може бити имплементирано.

Нагласио је и да треба подржати људе који су донели ове тешке одлуке.

Хил у посети Бујановцу и Прешеву

У наставку посете општинама југа Србије, Хил је данас разговарао са челницима локалне самоуправе у Прешеву, а претходно је указао на значај примене мањинских права за све етничке заједнице које живе у Бујановцу и Прешеву.

Председник привременог органа Националног савета Албанаца (НСА) Рагми Мустафа огласио се у изјави за портал "Бујановачке" оценом да њега "не брине изјава амбасадора Хила да нема подршке формирању Заједнице албанских општина на југу Србије".

"Разумем овакав став, јер циљ политике САД је да одвоје Србију што даље од утицаја Русије", рекао је Мустафа.

Истакао је да ће став Албанаца остати јасан у погледу "поштовања мањинских права у коришћењу националних симбола, језика и писма, као и примене мера у образовању и заступљености Албанаца у јавним институцијама државе Србије".

Посланик у Скупштини Србије и председник Партије за демократско деловање (ПДД) Шаип Камбери и данас није давао званичне изјаве за медије о посети амбасадора Хила, већ је само на својој Фејсбук страници написао да му је драго због посете америчког дипломате.

Хил је изјавио да ће о "примени мањинске политике и положају етничких Албанаца и њиховим проблемима у интеграцији у државне институције Србије разговарати и приликом наредног сусрета са председником Србије Александром Вучићем".

Очекује се да ће Хил покренути и питање реформе Координационог тела за три општине на југу Србије, како би се укључивањем Албанаца ово тело као званични орган Владе Србије добило ефикаснију улогу у решавању актуелних проблема, преноси "Косово онлајн".

Хил који се налази у тродневној посети југу Србије имао је, у присуству своје супруге, разговоре са Србима, Албанцима и Ромима, ђацима и студентима у Америчком кутку у Бујановцу, где је инсистирао на заступљености по принципу реципроцитета свих етничких заједница у оквиру програма који се одвијају у Америчком кутку у овој општини.

image
VV inauguration
banner