Србија и Балкан

Курти тражи да Запад изврши притисак на Србију: Београд седи на четири столице

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти каже да Запад мора да покаже Србији да то више није могуће и да се интереси и вредности могу одвојити, иако Београд тврди супротно
Курти тражи да Запад изврши притисак на Србију: Београд седи на четири столице© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bs

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да би Запад требало да изврши притисак на Београд да призна независност такозваног Косова и додао да би резултате донео притисак посебно Берлина, Париза и Рима.

"Сматрам да је потребно извршити већи притисак на Београд, јер је Београд доказао да најбоље разуме овај језик. Србија није демократска држава. Тамо власт врши велики притисак на свој народ. Тамо не прихватају политички плурализам, не поштују људска права и не влада закон над политиком, већ политика над законом. Дакле, само заједнички напор, уз додатни притисак и Брисела и Вашингтона, али рекао бих посебно Берлина, Париза и Рима, могао би донети резултате", рекао је Курти, а пренео "Репортери".

Како је казао, притисак је неопходан јер "аутократе схватају великодушност и племенитост као страх или слабост друге стране".

"Шта год да Европска унија или Сједињене Америчке Државе сада кажу Београду, биће довољно храбри да траже више, да се не одричу 'Косова' и да добију средства од Европске уније", додао је Курти.

Он је оптужио Србију да седи на четири столице.

"У ове две године Србија је посебно имала за циљ да добије новац од Европске уније, наоружање од Русије, инвестиције из Кине и толеранцију од Сједињених Америчких Држава. Дакле, на неки начин седи на четири столице", рекао је Курти.

Запад, како каже, мора да покаже Србији да то више није могуће и да се интереси и вредности могу одвојити, иако Београд тврди супротно.

image