Србија и Балкан

Османи позвала пријатељске државе да признају независност "Косова"

Председница самопроглашене државе Косово додала је да ће учинити све да ојачају демократију не само унутар својих граница, већ и шире
Османи позвала пријатељске државе да признају независност "Косова"© SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU PREDSEDNIKA CRNE GORE

Уместо да крену у формирање Заједнице српских општина, на које су се приштинске власти обавезале, председница тзв. Косова Вјоса Османи најновији свој наступ искористила је како би позвала земље које још нису признале "Косово" да то учине.

Она је у свом говору на Самиту за демократију, коме онлајн присуствује и председник Србије Александар Вучић на позив америчког колеге Џозефа Бајдена, упутила позив "пријатељским замљама широм света да стану уз 'Косово'", преноси албанска "Коха диторе".

"Оне земље које нису признале косовско држављанство и демократске институције, позивам да се придруже већини земаља у свету и то учине", нагласила је Османи. 

Она је том приликом истакла како је "Косово" бол и патњу трансформисало у снагу и да су показали да су демократија која напредује.

"Устали смо из пепела као држава и пре 15 година, вођени одлучношћу нашег народа, 'Косово' је прогласило независност и формирало институције које су данас слободне и демократске. 'Косово' је данас земља са јаком демократијом и земља која воли слободу. И само ове године смо рангирани као трећа земља са највећим напретком по питању демократије", подсетила је она.

Председница самопроглашене државе Косово додала је да ће учинити све да ојачају демократију не само унутар својих граница, већ и шире.

"Неуморно ћемо радити на уклањању дестабилизујућих снага из нашег региона и избегавању аутократа чији је апетит за уништавањем и ратом јак. Као што је недавно рекао председник Бајден, аутократама треба да се супротставе, а не да их подржавају", рекла је.

image
VV inauguration
banner