Србија и Балкан

Курти: Све мора да се примени

Аљбин Курти каже да ни тзв. Косово ни Србија не могу да спроводе само пожељне делове споразума
Курти: Све мора да се примени© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda, File

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти изјавио је да се споразум о нормализацији односа између Београда и Приштине не може применити само делимично и да би требало што брже и тачније да се примени, због чега је, наводи, и заказан састанак главних преговарача 4. априла у Бриселу.

Упитан за реч "ванредна ситуација" коју Европска унија користи пред новинарима, он је оценио да ни тзв. Косово ни Србија не могу да спроводе само пожељне делове споразума.

"Споразум се мора спроводити у целини, не постоји могућност да се нешто спроведе, а нешто не, као што не може бити једностраног потписивања споразума или анекса о примени, не може бити ни једностране примене споразума", навео је Курти, преноси "Албанијан пост".

Према његовим речима, расветљавање судбине несталих је хитно питање.

"Када инсистирам на хитној примени споразума, говорим о расветљавању случајева несталих, односно насилно несталих особа", рекао је Курти.

Он је новинарима потврдио да ће 4. априла бити одржан састанак главних преговарача Петра Петковића и Бесника Бисљимија и навео да ће тема разговора бити питање спровођење већ договорених споразума.

"Главни преговарачи ће у Бриселу 4. априла разговарати о питању примене споразума који је већ договорен. Постоји договор, споразум постоји, јаван је, и потребна нам је његова коректна и брза примена", рекао је Курти.

image