Србија и Балкан

Бахати возачи под лупом полиције: Дивљају на путевима и преносе уживо

Наша полиција почела је интензивно да прати објављивање тих снимака, а када се томе дода и чињеница да је Београд добро покривен камерама, полиција лако може да упореди снимак са друштвених мрежа са снимцима са својих камера, сматра Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја
Бахати возачи под лупом полиције: Дивљају на путевима и преносе уживо© Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bg

Припадници Министарства унутрашњих послова запленили су пре неколико дана луксузни аутомобил "ламборгини" од Уроша Панића, након снимка на којем он насилнички јури градом и вређа припаднике саобраћајне полиције.

Из МУП-а Србије јуче је објашњено да тај догађај датира од 24. марта 2020. године, као и да је тада полиција поднела прекршајне пријаве против возача који је у то време имао 22 године.

"Возач се тада, у 00.46 часова, управљајући аутомобилом у улици Поп Лукина оглушио о знак полицијског службеника да заустави возило, убрзано наставио кретање према Бранковој улици, прешао преко разделног острва на коловозну траку намењену возилима из супротног смера и прошао кроз црвено светло на раскрсници код Ушћа. Полиција га је сустигла на раскрсници Булевара Николе Тесле и улице Стевана Марковића, где му је указано на учињене прекршаје и уручен записник о контроли учесника у саобраћају који је одбио да потпише", објаснили су у МУП-у Србије.

Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја каже да су снимци насилничке вожње који се објављују на друштвеним мрежама релативно нова појава свуда у свету, па и код нас, преноси "Политика".

Окановић каже да су неке државе реаговале су на ту појаву тако што су формирале посебна одељења унутар полиције која се баве анализом друштвених мрежа па прате и понашања у саобраћају али напомиње да код нас не постоји таква, посебна служба у формалном смислу.

"Наша полиција почела је интензивно да прати објављивање тих снимака, а када се томе дода и чињеница да је Београд добро покривен камерама, па полиција лако може да упари снимак са друштвених мрежа са снимцима са својих камера и релативно брзо дође до оног ко се бахато понаша у саобраћају", рекао је Окановић.

Нацрт новог закона о безбедности саобраћаја предвиђа и привремено одузимање аутомобила због насилничке вожње, односно 18 најтежих прекршаја, међу којима су вожња под дејством алкохола са више од 1,2 промила алкохола у крви, одбијање алко-теста, вожња без возачке дозволе итд.

image