Србија и Балкан

Одаловић: У оптужници против Тачија се помиње 445 затвараних, мучених и убијаних

Велики број несталих које тражимо је убијен, један део њих је транспортован и у Албанију, навео је председник Комисије Владе Србије за нестала лица
Одаловић: У оптужници против Тачија се помиње 445 затвараних, мучених и убијанихGetty © Kael Alford/Newsmakers

У оптужници Специјалног суда у Хагу против четворице лидера ОВК говори се о 445 Албанаца, Срба и Рома који су затварани, малтретирани, пребијани и убијани 1998. и 1999. године, навео је председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић.

Оптужницом за ратне злочине и злочине против човечности су обухваћени су бивши председник самопроглашеног Косова и један од вођа ОВК Хашим Тачи, као и Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими, а суђење би требало да почне у уторак, 4. априла.

Одаловић је за Радио телевизију Србије рекао да се нада да је то једна од група којој ће бити суђено, јер је, према његовим речима, злочина било много више од онога што је обухваћено том оптужницом.

Он је навео да је оптужница важна и са аспекта несталих лица, јер говори о 43 илегална затвора, суштински логора, који су евидентирани и за које је потврђено да су постојали.

"Иначе их је било 145 на простору Косова и Метохије, то су међународни званичници истакли. Велики број оних који које ми данас тражимо је био у тим затворима, велики број је нажалост убијен. Извесно је и да је један број њих транспортован за Албанију", рекао је Одаловић.

Упитан да ли та оптужница може да расветли шта се дешавало у "жутој кући", Одаловић је казао да су њом обухваћени и неки логори у Албанији и да постоји доста простора ако буде спремности и довољно прикупљених доказа.

"Овде је проблем наравно оно што смо видели у неким покушајима суђења лидерима и припадницима такозване ОВК, где су сведоци нестајали. Многи су одустајали, али је највећи број и нестао", казао је Одаловић и додао да је велика одговорност на суду да обезбеди заштиту сведока у овом поступку.

Докле је одмакло суђење Пјетру Шаљи?

Испитивањем четвртог сведока 30. марта је у Хагу завршено рочиште у процесу против бившег припадника терористичке УЧК Пјетра Шаље, а суђење ће бити настављено 1. маја, пренео је приштински "Репортери".

Сведок, који је последњи саслушаван пред Специјалним судом тврдио је да је његов отац киднапован у Албанији и да је затим неколико дана малтретиран у Кукешу. Рекао је да његов отац није познавао Шаљу док је радио као полицајац до 1997, већ да га је упознао тек када је био отет.

Сведок је рекао да је живео ван Косова и да је о судбини оца сазнао од породице.

У току сведочења једног од заштићених сведока Специјалног тужилаштва у процесу против Пјетра Шаље, на суђењу је изнето да су Шаља, Сабит Геци и Џемшит Краснићи отели и мучили њеног супруга у импровизованом затвору у фабрици метала у Кукешу, преносе приштински медији.

Она је говорила о периоду НАТО бомбардовања, када је са породицом отишла у Албанију.

Како је испричала, четири особе киднаповале су њеног мужа и држале га скоро две недеље. Она је рекла да није сама видела тренутак отмице, али су јој испричали син и власник куће у којој су боравили, који су били са њеним мужем, док је она видела аутомобил како одлази. Са сином је пријавила отмицу полицији у Драчу.

Према њеном сведочењу, четири особе које су одвеле њеног мужа, нису рекле зашто га воде, нити је он знао ко су они.

"Нису му рекли тада, али су му рекли у импровизованом притвору у фабрици метала у Кукешу. Чак и на путу су га мучили. Није знао ко су. Испричао нам је када се вратио из шта му се тамо десило", рекла је сведок број 6.

Навела је да ју је муж једном позвао из фабрике и рекао да је жив.

"Једног дана је звао телефоном из фабрике метала, рекао је 'добро сам, јеси ли добро'. То је било све, није рекао где је, јер му нису дозволили", рекла је она.

Супруг јој се, навела је даље, кући вратио после 12 или 13 дана.

"Неопран, крвав… Рекли су му да ће радити са њима. Имали смо веома тешку психичку и моралну ситуацију. Деца су плакала, док смо се ми остали трудили да га охрабримо, да те ствари не ради неко ко има карактер, да су можда криминалци… Касније ми је испричао и за друге случајеве, пре њега, рекао ми је да му је било тешко тих 13 дана, чак и за мучења које је преживео, од људи који су били са вама, од стране војника ОВК" , рекла је она .

Одговарајући на питања тужилаштва, рекла је да не зна у ком делу фабрике је држан њен супруг, али да је тамо било много других притворених лица.

"Питали су 'зашто се дружиш са Србима', муж је рекао са 'Србима се сви друже'", рекла је она.

Тужилац ју је питао и да ли зна имена људи за које је њен муж рекао да су је мучили.

"Идентификовао је неке људе, рекао нам је ко су. Могу да вам кажем имена, били су Сабит Геци, Џемшит Краснићи, било је и других, један од њих је Пјетр Шаља", рекла је она.

По завршетку питања тужилаштва, сведок је у затвореном делу, одговарала на питања браниоца.

Шаља је оптужен за ратне злочине и у Хагу је од марта 2021. године. Оптужен је за злочине над притвореницима у албанском граду Кукешу 1999, а терети се за произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство. Суђење Шаљи пред Специјализованим већима Косова почело је 21. фебруара.

image
VV inauguration
banner