Србија и Балкан

Сведок износио оптужбе, команданту УЧК Шаљи позлило у Хагу

Бивши командант УЧК је изјавио да се борио против "војне машинерије злочиначког режима Слободана Милошевића, али никада против цивила"
Сведок износио оптужбе, команданту УЧК Шаљи позлило у ХагуGetty © Kael Alford

Некадашњи припадник терористичке УЧК (паравојна формација Ослободилачка војска Косова) Пјетр Шаља, којем се у Хагу суди за ратне злочине и то: лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство, напустио је судницу у којој се води процес против њега за време излагања оптужби заштићеног сведока.

Шаљин адвокат Жан-Луј Гилисен је изјавио да се "оптужени осећа узнемирено и да треба да се смири", пише "Албанијан пост".

"Господин Шаља не жели да остане овде, одриче се свог права, тражи да га заступамо, али жели да се врати у притвор, јер треба да се смири", рекао је његов адвокат.

Према наводима одбране, с обзиром на Шаљино стање, процењено је да би он требало да прати дешавања у судници из притворске јединице.

"Верујемо да је најбоље и за њега, и за све, да се врати, па бих вас замолио да размотрите захтев да се врати у притвор и да прати седницу путем видео везе", рекла је Шаљина одбрана.

Судија Мапи Фелд Фоља затражила је од Административне канцеларије да организује видео везу, као директан канал комуникације између Шаље и адвоката.

"Претресно веће има овлашћење да нареди господину Шаљи да физички учествује на свакој седници, кад год суд процени да је његово физичко присуство неопходно или када је то предвиђено прописом. Сходно томе, одобравамо захтев Шаље да данас у расправи учествује из притворског центра", рекла је судија.

Заштићени сведок под ознаком ТВ4-08, други дан заредом сведочио је у Специјализованим већима у Хагу у случају бившег команданта такозване Ослободилачке војске Косова Пјетера Шаље, познатог као командант "Вук", који је оптужен за ратне злочине.

Сведок је пред поротом изјавио да је његов отац изгубио вид услед мучења Пјетера Шаље.

"Отац је почео да губи вид 2008. године, оперисан је, али безуспешно. Сви који су били тамо онесвешћивали су се од тортуре која је над њима вршена. Осумњичени (Шаља) је био присутан и извршио насиље са још неколико особа", рекао је сведок.

Док је адвокат команданта "Вука" Жан-Луј Жилисен био изненађен сведоком који, према његовим речима, каже да му је кућа била опкољена, а да га није било у кући.

"Рекли сте истражитељима да су дошли војници 'ОВК' и опколили кућу, али алои да ви у то време нисте били код куће. Да ли се ово поклапа са објашњењем које сте нам јуче дали? Мислим да постоји неслагање", упитао је сведока.

Међутим, тужилац је нагласио да је сведок већ у понедељак објаснио о ком се случају ради.

"Сведок нам је јуче објаснио и конкретно сам показао овај део његове изјаве и он нам је објаснио да први пут није био, а други пут је био код куће", нагласио је тужилац.

По завршетку сведочења, председник судског већа је дао инструкције сведоку да ни са ким не разговара о свом сведочењу пред Специјалним судом.

Шаља је ухапшен 16. марта 2021. од стране белгијских власти, док је његово пребацивање у Специјализована већа 'Косова' обављено 15. априла 2021. Суђење му је почело 21. фебруара. Он се изјаснио да није крив, а уводне речи изнели су Специјално тужилаштво и одбрана жртава.

Бивши командант УЧК је у изјави пред судом рекао да се борио против "војне машинерије злочиначког режима Слободана Милошевића, али никада против цивила".

Кривична дела за која се Шаља терети извршена су између 17. маја и 5. јуна 1999. против лица затворених у месту Кукеш у Албанији у фабрици метала, коју је користила УЧК користила као логор.

image