Србија и Балкан

У исто време пласирали лажи: Са 20 потписа покушавају да сруше истину о трговини органима на КиМ

Извештај Дика Мартија је исцрпан и добро утемељен, а он је и био основ за покретање Специјализованог суда који сада суди лидерима терористиче ОВК; Био би преседан да Савет Европе поништи резолуцију коју је донео
У исто време пласирали лажи: Са 20 потписа покушавају да сруше истину о трговини органима на КиМ© AP Photo/Peter Dejong

Званична Тирана не одустаје од покушаја да у Савету Европе сруши извештај Дика Мартија о трговини људским органима на Косову и Метохији и у Албанији, пише "Косово онлајн".

Албански премијер Еди Рама објавио је јуче, на дан почетка суђења лидерима ОВК, да су скупљени потписи у Парламентарној скупштини СЕ за нову резолуцију, којом би се оспорио Мартијев документ из 2011, а у којем је ОВК оптужена за ове злочине.

Тајминг није случајан, кажу саговорници портала "Косово онлајн", објашњавајући да је управо извештај Мартија и иницирао формирање Специјализованог суда пред којима се сада суди лидерима ОВК.

Додају да би био незапамћен преседан када би Савет Европе поништио или ревидирао резолуцију коју је донео.

У Хагу је јутрос настављено суђење вођама такозване ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, који су оптужени за ратне злочине и злочине против човечности.

Некадашњи лидер ОВК и председник "Косова" Хашим Тачи наставио је да негира кривицу и током данашњег обраћања суду, изјавио је да "Жута кућа" никада није постојала, ни трговина органима, као и да очекује да ће бити ослобођен и свих других оптужби.

Тачи је рекао да, када се пре 13 година појавио извештај Дика Мартија у медијима, како је навео ти драматични наводи, да су ОВК и он лично трговали органима одмах је тражио од међународне заједнице да се спроведе независна истрага.

Бивши тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић, који је највише помогао у сачињавању извештаја Дика Мартија о илегалној трговини људским органима на Косову и у Албанији, каже да се и у Тирани и у Приштини од откривања ових злочина боре свим средствима да их оповргну и да сруше Мартијев извештај.

"Као неко ко је радио на истрази ових злочина, тврдим да је извештај добро утемељен. 'Жуту кућу' смо ми радили, прикупили смо информације о укупно 12 локација на којима се налазе посмртни остаци. Тражио сам да то заједно истражимо са албанским надлежним органима, одбили су и онда сам се обратио Савету Европе. Дик Марти је потврдио све оно што смо ми и нашли. На основу тога је и формирано специјализовано веће за злочине ОВК", каже Вукчевић.

Зашто трговине људским органима нема у оптужници по којој се сада суди Хашиму Тачију, Јакупу Краснићију, Реџепу Сељимију и Кадри Весељију, Вукчевић не зна.

"Постоје и те како озбиљни докази о илегалној трговини људским органима у Албанији и на Косову", каже Вукчевић.

Саговорник портала "Косово онлајн" указује и да је бесмислено да се албански парламент меша у рад суда и да доноси резолуције којим би се оспоравао извештај о трговини људским органима.

Скупштина Албаније је, наиме, крајем јула 2022. усвојила резолуцију којом се тражи преиспитивање одлуке којом је Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) усвојила извештај о трговини органима.

Албански премијер Рама о томе је говорио пред СЕ у Стразбуру прошлог новембра, где је тражио да се одбаце оптужбе за трговину људским органима и критиковао наводе из књиге бивше главне тужитељке хашког трибунала Карле дел Понте о злочинима ОВК. Делегација Србије у ПССЕ је тада оштро реаговала на Рамино иступање.

Потпредседница Скупштине Србије и чланица српске делегације у ПССЕ Елвира Ковач каже да "није тешко скупити 20 потписа посланика у скупштини Савета Европе", колико је потребно да би се покренула нека иницијатива.

"За подношење захтева да се размотри нека иницијатива, потребно је 20 потписа, уз услов да параф на то ставе чланови најмање неколико делегација, две политиче групе и пет земаља. Процедура је таква да онда њихов захтев иде на сто Бироа ПССЕ, који доноси одлуку шта ће са тим бити. Биро може то само да прими к знању и да са тим не уради ништа, или да наложи да се по том питању припреми нека информација или евентуално да се неком од комитета додели задатак да о томе изнесе мишљење", каже Ковач.

Она наводи да је следећа седница Бироа ПССЕ заказана за 24. април и сматра да је тешко да ће се захтев Албаније тог дана наћи на дневном реду.

Подсећа да је на основу извештаја Дика Мартија о трговини људским органима, ПССЕ усвојила резолуцију за коју је гласало 169 посланика из 47 земаља.

"Никад се раније није десило да ПССЕ преиспита неку своју резолуцију. То би заиста био преседан", каже Ковач. 

Адвокат Зоран Живановић, бранилац у процесима против Срба у Хашком трибуналу, истиче да је рушење резолуције СЕ о трговини људским органима покушај албанске државе, на чијој територији су се дешавали ти злочини, да са себе "скине мрљу".

"С друге стране, ово је покушај да се са Косова скине мрља као са 'државе' која је настала на страшним злочинима и чију су 'слободу' извојевали припадници ОВК, који су такође чинили стране злочине", каже Живановић.

Он наглашава да од кад је извештај Мартија усвојен у СЕ и дата препорука да се све државе сарађују на даљим истраживањима, албанска страна и косовске власти су настојале да ту резолуције обеснаже.

Живановић додаје да је извештај Дика Мартија доста исцрпан и да су спровођене истраге на тлу Албаније и од стране независних органа. Додаје да је Марти у документу описао места где су органи вађени, трагове које су налазили, разне медицинске инструменте, навео је изјаве сведока који су довозили жртве.

"Нажалост, из неког разлога нису пронађени докази који директно повезују челнике ОВК са овим злочинима. Нашли су људе који су вршили превоз страдалника, развозили органе, али нико од њих није хтео да открије ко су налогодавци, чак и по цену да сами буду осуђени", каже Живановић.   

image