Србија и Балкан

Рама брани Тачија и ОВК и у Савету Европе: Албанија ће покушати да обори резолуцију Дика Мартија

Марти је као члан Парламента Савета Европе 14. децембра 2010. године, уз помоћ српских власти, поднео извештај о нехуманом третману људи и о трговини људским органима на Косову, коју је, како тврди, организовао Хашим Тачи са сарадницима
Рама брани Тачија и ОВК и у Савету Европе: Албанија ће покушати да обори резолуцију Дика Мартија© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Премијер Албаније Еди Рама саопштио је данас да је Албанија у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) прикупила потписе за нову резолуцију, како би оспорила резолуцију Дика Мартија из 2011. године, у којој је такозвана ОВК оптужена за трговину органима.

Рама на Фејсбуку тврди да су у резолуцији Мартија из 2011. године, "без икаквих чињеница, изнете страшне оптужбе на рачун такозване ОВК за трговину људским органима".

Он је оценио да ће пут правде за такозвано Косово бити тежак.

"Пут правде за проливену крв и слободу, за мученике ОВК и хероје који су у Хагу, биће дугачак и болан, чак и увредљив, али ће правда на крају тријумфовати, јер нема те силе у свету која ће назвати ослободилачки рат злочиначким", сматра Рама.

Парламентарна скупштина СЕ усвојила је 2011. године извештај специјалног известиоца Дика Мартија и резолуцију о трговини људским органима на КиМ, у којој је позвала на међународну истрагу.

Истражитељи УН убрзо по доласку на Косово и Метохију имали су сазнања о отмицама, док се испрва није знало да су отетима вађени органи, а потом продавани. Закључно са 2003. годином, цела организација косовских Албанаца, међународна трговина органима и потом убиства, била је истражена. Истражитељи УН тајно су одлазили на локације у Албанији о којима су им говорили бивши борци такозване ОВК.

Конкретни материјални докази прослеђени су Међународном трибуналу у Хагу, где је око 3.000 комада доказног материјала уништено. Објашњење је било да су нехигијенски и да више не могу да се чувају. Истрагу је потом наставио Дик Марти.

Марти је као члан Парламента Савета Европе 14. децембра 2010. године, уз помоћ српских власти, поднео извештај о нехуманом третману људи и о трговини људским органима на Косову, коју је, како тврди, организовао Хашим Тачи са сарадницима.

У Мартијевом извештају се иначе спомиње комплетна Дреничка група, у којој су били Хашим Тачи, Џавид Хаљити, Кадри Весељи, Агим Чеку и Сулејман Селими звани Султан. Њих је Дик Марти идентификовао као носиоце ратних злочина и оптужио за умешаност у илегалну трговину органима.

У Мартијевом извештају пише да су унутар Албаније постојали импровизовани логори у којима су убијани заробљени цивили, већином Срби, а њихови органи продавани на црном тржишту. Таквих места, према Мартијевом извештају, било је четири — приватна кућа у селу Бицај, две куће у градићу Бурељ, приватна кућа (позната као "Жута кућа") у селу Рипе код Буреља и сеоско имање у месту Фушт Круј (код Тиране).

Оваква Рамина иницијатива долази у тренутку када је у Хагу почело суђење члановима Главног штаба ОВК међу којима су Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи који су оптужени за злодела почињена у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999.

Оптужницом се Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи у 10 тачака терете за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, мучење и убиства.

image