Србија и Балкан

Курти тврди да је на састанку Петковића и Бисљимија усвојен термин "присилно нестали"

Петковић је јуче објаснио да је у тексту декларације о несталим лицима који је у уторак усаглашен у Бриселу, захваљујући напорима Београда, одбачен термин "присилно нестали"
Курти тврди да је на састанку Петковића и Бисљимија усвојен термин "присилно нестали"© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda, file

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је приоритетно питање у анексу имплементације договореног у Охриду питање "присилно несталих лица", истичући да је на састанку Петра Петковића и Бесника Бисљимија, главних преговарача Београда и Приштине, 4. априла у Бриселу, усвојен тај термин.

Петковић је, са друге стране, јуче навео да је у тексту декларације о несталим лицима који је у уторак усаглашен у Бриселу, захваљујући напорима Београда, одбачен термин "присилно нестали" који је правна категорија дефинисана међународном конвенцијом и који би подразумевао директну правну одговорност државе Србије за све случајеве нестанака током сукоба на Косову и Метохији. Он је у саопштењу прецизирао да је уместо тог термина, усвојен термин "принудно нестали".

Курти је потврдио да ће се крајем априла одржати састанак на високом нивоу, а да ће он претходно, са Бисљимијем дефинисати даље потезе Приштине.

"Међутим, још једном понављам, цео споразум се мора спровести, а у оквиру њега имамо и члан који предвиђа примену свих претходних споразума", рекао је Курти у изјави новинарима пре почетка седнице скупштине, на којој ће поднети извештај о две године рада своје владе.

image
VV inauguration
banner