Србија и Балкан

Несташица реагенаса у лабораторијама: Из РФЗО оптужују домове здравља због неажурности

Здравствене установе су те које морају да буду ажурније и да не дозволе да им залихе буду мање од просечне потрошње, рекли су из РФЗО
Несташица реагенаса у лабораторијама: Из РФЗО оптужују домове здравља због неажурностиGetty © VCG / Stringer

Пацијенти појединих домова здравља широм земље нису могли да ураде лабораторијске налазе услед недостатка реагенаса, тј. материјала за хемијске реакције.

Читалац РТ Балкан са општине Чукарица открио нам је да у ДЗ "Симо Милошевић" на Бановом Брду, Жаркову, Железнику, Сремчици и Умци, скоро да није могло да се уради ништа осим основних налаза крвне слике.

"Техничари у лабораторији су ми рекли да налази попут тумор маркера или хормона штитне жлезде није могуће урадити због недостатка реагенаса", каже он.

У овом дому здравља нико се није јављао на телефон како бисмо проверили каква је тренутна ситуација са лабораторијским материјалима, а у другим здравственим установама за РТ Балкан су саопштили да је све у савршеном реду.

"Радимо као и увек, чак и оне анализе које раније нисмо обављали", рекли су нам у ДЗ "Стари град" у Симиној улици.

Из Републичког фонда за здравствено осигурање наглашавају да они благовремено, према годишњем плану централизованих јавних набавки, набављају све за здравствене установе на територији читаве Републике Србије.

"Свега има довољно и нема застоја у набавци", рекла је за РТС директорка Сектора за уговарање здравствене заштите РФЗО Мирјана Узуновић Мако. 

Према њеним речима, здравствене установе су те које морају да буду ажурније и да не дозволе да им залихе буду мање од просечне потрошње.

"Пре свега, здравствене установе морају да прате своје залихе, да не дозволе да залихе буду мање од просечне потрошње за један месец и да на време потпишу трипартитне уговоре. То значи да они морају да буду видљиви добављачу и Републичком фонду на порталу Републичког фонда за здравствено осигурање. Након тога, када су ти уговори видљиви, могу да повуку жељени медицински материјал", објаснила је она.

И заиста, из ДЗ "Стари град" потврдили су за РТ Балкан да тако наручени материјали до њих стигну тог дана или сутрадан најкасније.

image