Србија и Балкан

Министарство културе осудило вандалски напад на конак цркве у Великој Хочи

Министарство културе позвало је све међународне актере да осуде овакве примере екстремизма и вандализма и у оквиру свог мандата заштите права и слободе Срба на Косову и Метохији, као и културно и верско наслеђе од континуираних напада и насртаја
Министарство културе осудило вандалски напад на конак цркве у Великој Хочиwww.globallookpress.com © RUSSELLGORDON.NET

Министарство културе осудило је напад на конак цркве Светог Јована у Великој Хочи, која припада метоху манастира Високи Дечани и указало да последњи у низу напада на објекте Српске православне цркве показује висок степен угрожености српске верске и културне баштине на Косову и Метохији.

"Оваквим вандалским инцидентима, заснованим на мржњи према српском народу угрожава се не само културно наслеђе на простору Косова и Метохије, већ се истовремено и отворено прети безбедности и опстанку српског народа. Очигледна намера екстремиста је да се сејањем нетрпељивости и насиља унесе страх међу Србе који желе да остану на својим вековним огњиштима. Посебно забрињава то што Приштина не чини ни најмање напоре да заштити културну и верску баштину, већ насупрот томе, спроводи агресивну кампању злоупотребе и инструментализације, са јединим циљем да се српско културно наслеђе избрише или утопи у такозвано културно наслеђе 'Косова' фалсификовањем прошлости и намерним игнорисањем историјских чињеница", наведено је у саопштењу.

Министарство културе позвало је све међународне актере да осуде овакве примере екстремизма и вандализма и у оквиру свог мандата заштите права и слободе Срба на Косову и Метохији, као и културно и верско наслеђе од континуираних напада и насртаја.

image