Србија и Балкан

Петковић: Приштина једностраним потезима покушава да изазове непримерену реакцију Срба

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је казао да су политички представници Срба са КиМ на недавном састанку са Вучиће говорили о ситуацији на терену, о насиљу које Приштина спроводи над Србима
Петковић: Приштина једностраним потезима покушава да изазове непримерену реакцију Срба© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је јасно да Приштина не жели дијалог, мир и договор, већ инсистира на томе да једностраним потезима изазове непримерену реакцију Срба.

Он је казао да су политички представници Срба са КиМ на недавном састанку са Вучиће говорили о ситуацији на терену, о насиљу које Приштина спроводи над Србима.

"Када погледате једну атмосферу и једностране одлуке, када видите шта заправо Приштина ради, јасно вам је да они не желе дијалог, не желе мир, да не желе да се и око чега договоримо, већ очигледно инсистирају само на томе да својим једностраним потезима изазову неку непримерену реакцију Срба, да би онда српски народ или Београд био оптужен и од стране међународне заједнице или кога већ, да је неконструктиван у дијалогу", каже Петковић.

Додаје да је Вучић понудио своје предлоге и које закључке је добро да Србија објави како би се ствари помериле напред у правцу нормализације односа.

"Када је саслушао и чуо шта све наши људи говоре, када је чуо захтеве политичких представника Срба са КИМ који су били јачи и снажнији, они су хтели да иду много даље у одређеним мерама, председник је одустао од свог предлога. Тако да је договор да морамо да наставимо да разговарамо, да видимо шта је то што ћемо у политичком смислу да радимо, али и у оном економском, пре свега, да видимо шта држава Србија може данас још више да помогне народу на Косову и Метохији", наводи Петковић.

Он је казао да следећи састанак Београда и Приштине зависи од Европске уније, јер су они домаћини преговора.

"Они пошаљу званичан позив, ми на то одговоримо. Наравно, потребно је да се усагласе сви термини, господина Лајчака и Бореља, поготову кад је реч о високом нивоу. С друге стране господина Вучића и Куртија. Када се све то усагласи, ја очекујем да ће у наредном периоду стићи тај нови позив за састанак на високом нивоу. Обавестићемо вас као што то чинимо сваки пут, када до тога дође", рекао је Петковић за Блиц.

image