Србија и Балкан

Вучевић: Зид ћутања међународне заједнице на етничко чишћење Срба на КиМ

Интерес Србије је да не долази до ескалације и било каквог даљег конфликта и увлачења у сукобе, каже Милош Вучевић
Вучевић: Зид ћутања међународне заједнице на етничко чишћење Срба на КиМ© Танјуг/Јадранка Илић

Министар одбране и потпредседник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је да је од почетка године на Косову и Метохији било чак 38 напада на Србе и упозорава да је неопходна хитна реакција међународне заједнице.

"Састанак који је организован јуче није први сусрет са Србима са КиМ. Ово је било додатно теже због читавог низа догађаја који су се десили. Од почетка године било је 38 напада на представнике Срба са КиМ", каже Вучевић за РТС и јасно поставља разлику да то нису инциденти, већ напади.

Напомиње да су то "покушаји убистава, тешких рањавања, облика терора и притисака на српску заједницу".

"Више нико нема дилему, само је питање да ли то јасно хоће да кажу у међународној заједници где влада својеврсни зид ћутања да на Косову влада етничко чишћење српске заједнице. Како је и председник Србије рекао, наша суза нема мајку. Изнад свега су се чуле људске приче и судбине и за нас у остатку Србије некада невидљиве. Када чујете та аутентична тумачења Срба који живе у готово немогућим условима, било је корисно и за чланове Владе и за свеукупну српску јавност да их чују. И тешко је доносити одлуке у неком смислу које не подилазе тим емоцијама и емотивном набоју, али то јесте задатак политичара."

Хитна реакција међународне заједнице и анализа пет тачака

Вучевић је поновио да Србија тражи хитну реакцију међународне заједнице.

"Наш државни и национални интерес је да штитимо мир. Интерес Србије је да не долази до ескалације и било каквог даљег конфликта и увлачења у сукобе. Зато је наш задатак и обавеза да кроз тај процес дијалога дођемо до решења које би требало да буде компромис. Али, албанска страна има потпуно другу визуру, нажалост охрабрени од неких спољних структура", појашњава Вучевић.

Говорећи до доношењу пет закључака каже да је главни захтев да "оно што зовемо међународном заједницом, односно земљама Квинте директно укључе и не дозволе даљу ескалацију и једнострано кршење споразума везаног за регистарске таблице".

"Долази се до усијања по једном административно-техничком питању. Србија је понудила неколико опција и спремна је за компромисна решења, а албанска страна константно инсистира на најрадикалнијем начину, угрожавајући не само имовину, већ и живот Срба на КиМ. То је нешто што никога не може да остави равнодушним и заиста нас брине, имајући у виду агенду коју је сам Курти дефинисао и навео да ће проводити", изричит је Вучевић и додаје да под број два мора да се после десет година оснује Заједница српских општина (ЗСО).

Одговарајући на питање да ли је међународна заједница спремна да прво формира ЗСО, па тек онда организује изборе, каже - "формално да, али суштински не".

Наводи да није само питање оснивања ЗСО, већ шта је њена садржина, то јест шта ће Срби добити.

"То није невладино удружење за љубитеље поштанских маркица и салвета, него мора да има оно што је дефинисано кроз процес дијалога и принципе из Брисела из 2015. године. Тачно има 22 принципа. Ми не желимо да неко формира ЗСО која нема никакве надлежности. Под број три, хитно повлачење свих специјалних јединица са Севера јер нелегално и нелегитимно тамо борави. Број четири, немогуће је одржати изборе на Северу без учешћа већинске заједнице. Тек по формирању ЗСО, када се Срби врате у институције може се очекивати да се одрже избори. Под број пет, Србија ће наставити да економским мерама подржава српску заједницу. То је готово 40 милиона евра пакета помоћи на годишњем нивоу", истиче Вучевић.

Ситуација је изазовна

Министар Вучевић наводи да је безбедносна ситуација, и на КиМ и на административним прелазима изазовна и да постоји висок степен ризика.

"Наш систем безбедности је дисциплинован, фокусиран, спреман обучен и да оно што ми контролишемо сви грађани могу да буду безбедни. Али треба подвући да нико не треба да има икакву сумњу и да је јасно да би српска заједница волела да се војска и полиција врате у покрајину, и да ли им ико то може замерити? Друга ствар је што то у овом тренутку није могуће. На Бадње вече ове године смо одбијени и на нама је да као држава инсистирамо и подсећамо КФОР и ЕУЛЕКС које су њихове обавезе", додаје Вучевић.

О подметању о извозу оружја: Покушај дестабилизације Србије

Први човек српске војске каже да, иако су као држава више пута демантовали да Србија не извози оружје зараћеним странама, стално се појављују такве неистине.

"Ми се не стидимо своје одбрамбене индустрије. Овде просто говоримо о истини и чињеници. Не извозимо и нисмо извозили оружје Украјини. Ту је наша политика врло јасна, ми имамо права да продајемо онима који су легални купци. Ово је покушај дестабилизације Србије и сви прихватају ту игру, и прозападни и проруски елементи", напомиње Вучевић.

image