Србија и Балкан

Србија: Фотографисан воз крцат тенковима Т-72МС и модернизованим „гвоздикама"

На друштвеној мрежи Телеграм појавио се фотоалбум железничке композиције која је почетком овог месеца превозила тешку оклопну борбену технику Војске Србије, највероватније за приказ способности војске заказан за недељу 22. априла на војном аеродрому у Батајници
Србија: Фотографисан воз крцат тенковима Т-72МС и модернизованим „гвоздикама"© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

На првих седам од укупно 34 вагона ове композиције налазило се седам основних борбених тенкова Т-72МС које је Војска Србије недавно добила од Руске Федерације. Ради се о броју који је еквивалент тенковској чети. Ради се о најмодернијим тенковима којима располаже Војска Србије.

Једна од највећих предности модернизованог тенка Т-72МС у односу на друга два тенка (М-84/Т-72) су много савршеније оптоелектронске нишанске справе које су квалитативно знатно боље од претходних варијанти. Панорамски нишан који се налази на формацијском месту командира тенка омогућава независно осматрање ситуације у радијусу 360 степени око борбеног средства. Нишанџија на тенку може успешно да гађа циљеве на даљинама 5+км захваљајући могућности испаљивања вођених ракета "рефлекс" из цеви тенковског топа.

Ова верзија тенка поседује нишански систем "сосна У" са усавршеним системом за управљање ватром и термовизијским каналом. Поред тога, Т-72МС поседује панорамски нишан командира тенка ПК ПАН „соколово око“. Употреба овог оптоелектронског система омогућава командиру тенка да стекне далеко бољу ситуациону свест на бојном пољу, и да независно од нишанџије претражује циљеве. Сличан систем се налази и у опреми модернизованих тенкова Т-90М.

Потпуковник Горан Јовановић из Управе за планирање и развој Генераштаба Војске Србије упоредио је модернизовану верзију руског тенка Т-72МС са основним борбеним тенком Војске Србије М-84. Прва ствар коју је српски потпуковник рекао да је руска модернизација тенка у односу на М-84 и Т-72 (изворна верзија) значајно боља по аспектима покретљивости, степену оклопне заштите и ватреној моћи.

Артиљеријски део транспортног воза се састојао од укупно осам оруђа 2С1 "гвоздика" + 2 командна возила на бази вишенаменског оклопног транспоретра МТ-БЛ.  Ради се о веома поузданим борбеним средствима која су још за време СССР-а набављена за потребе тадашње ЈНА. Развој је започео давне 1967. године, а серијска производња 1971. године. Без обзира на своје године одговарајућим пакетима модернизације ово средство има још тога да каже на бојном пољу.

Основна намена хаубице је уништавање и неутралисање живе силе ван заклона и у заклону пољског типа, непријатељских ватрених средстава, артиљеријских и мото-техничких система наоружања и војне опреме непријатеља. Намењена је и за рушење отпорних тачака, жичаних и других препрека, као и прављење прилаза у минским пољима.

На оклопну платформу гусеничара интегрисана је хаубица 2А31 (Д-32), калибра 122мм, са борбеним комплетом од 35 тренутно-фугасних и пет метака са кумулативним зрном. Максимални домет пројектила је око 15.500 метара. Испаљује пет граната у минути. Укупна тежина "гвоздике" је 15,7 тона, а покреће је дизел мотор ЯМЗ-238Н од 300Кс. Цео корпус је заштићен оклопом дебљине 15-20мм.

Пун резервоар омогућава досег и до 500км, при чему хаубица може да развије брзину и до 60 км/ч. Има четворочлану посаду.

Процене су да српска војска поседује више од 70 оруђа овог типа. Поред вучне хаубице НОРА калибра 155мм која је стављена на камионску шасију и претворена у самоходно оружје (модели М-15 Б-52 и МГС-25 Александар), модернизованих вишецевних лансера ракета "огањ",  и самоходна хаубица 2С1 "гвоздика" је оцењена као перспективно борбено средство, које кроз процес адекватне модернизације може још дуго да остане у оперативној борбеној употреби.

Последњи део транспорта чинила је механизована секција од 17 борбених возила пешадије БВП М-80А.

Поводом Дана Војске Србије, у току су интензивне припреме за приказ способности Војске Србије „Гранит 2023“, који ће бити одржан у суботу 22. априла на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници. На приказу је ангажовано више од 5.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, око 2.300 средстава наоружања и војне опреме и више од 60 ваздухоплова. Капије војног аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ биће отворене од 9 до 15 часова за све грађане који ће бити у могућности да осим летачког програма ваздухоплова и дефилеа ешелона специјалних јединица погледају савремено наоружање и војну опрему Војске Србије и средства у развоју.

image
VV inauguration
banner