Србија и Балкан

Вучевић: Од Србије траже да уведе санкције Русији а да мирно прихвати мењање својих граница

Министар одбране Србије је казао да се води кампања против наменске индустрије Србије, и да се то ради лажима или полулажима
Вучевић: Од Србије траже да уведе санкције Русији а да мирно прихвати мењање својих граница© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да Србија никоме не прети одражавањем приказа војне способности "Гранит 2023" на Дан Војске Србије 22. априла.

Како је рекао, парада ће бити организована с јасним поводом и историјским континуитетом баш на дан када је подигнут Други српски устанак.

"Никоме не претимо, Србија нема никакве претензије ни према коме, али јесте одвраћајући фактор према свима који нису благонаклони, то и јесте посао Војске Србије", казао је Вучевић за телевизију Прва.

Најавио је да ће 5.100 војника учествовати на приказу, од тога 600 припадника јединица за специјалне намене.

Вучевић је казао да се води кампања против наменске индустрије Србије, те да се лажима или полулажима ради против ње. Навео је да и Лучани, Ваљево, па и Чачак, као и други градови у којима фабрике наменског оружја живе од производње, те да је то битна грана привреде у Србији.

"Шта да урадимо, да угасимо све те наше фабрике? Је ли мислите да ће стати рат због тога", упитао је Вучевић и додао да је могуће да га неко ко је купац српског оружја злоупотребљава, али да ту нема кривице Србије.

"Да ли ће завршити у Украјини, Судану или Јемену, то није нешто што можете Србији да ставите на терет", казао је он и напоменуо да би Србија волела да сукоб у Украјини одмах престане, поготово јер су у питању два братска православна народа.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, Вучевић је изјавио да је председник Србије Александар Вучић у праву када је рекао да ће у недељу бити одржана фарса од избора, те да је то пут ка Куртијевој намери да покаже како формирање Заједнице српских општина није потребно, јер то не желе градоначелници општина на северу Космета.

"Више ће бити наоружаних људи на бирачким местима и око њих, него оних који ће гласати. То је та демократија", рекао је он и додао да је забринут за безбедност српских људи на Косову и Метохији.

Министар одбране је констатовао и да се од Србије на свим састанцима са западним званичницима тражи да уведе санкције Русији "због агресије на Украјину", а од нас се истовремено тражи да мирно прихватимо прекрајање својих граница, јер ће нам онда бити боље.

"Кад се помиримо и прихватимо да је Косово независно, тада ће Србија добити перспективу и развојну шансу, ето то сам могао да чујем на састанцима на нижим нивоима", казао је Вучевић.

image
VV inauguration
banner