Србија и Балкан

Вучевић: Србија ће задржати статус војно неутралне државе

Српски министар добране изразио је и наду да ће током шведског председавања Савету ЕУ један од приоритета бити проналажење начина да се убрза процес евроинтеграција Србије
Вучевић: Србија ће задржати статус војно неутралне државе© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/bs

Министар одбране Милош Вучевић састао се данас са амбасадорком Краљевине Шведске у Београду Аником Бен Давид и том приликом истакао да ће Србија наставити да води балансирану политику одбране, уз дугорочно стратешко опредељење да задржи статус војно неутралне државе.

Вучевић је додао да ће Србија радити на унапређењу односа у области одбране са партнерским државама и међународним организацијама, у складу с националним интересима и спољнополитичким приоритетима, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Приликом састанка са амбасадорком Шведске изразио је наду да ће током шведског председавања Савету ЕУ један од приоритета бити проналажење начина да се убрза процес евроинтеграција Србије.

Вучевић је рекао и да је, поред територијалног интегритета, суверенитета и регионалне сарадње, спољнополитички циљ Србије чланство у ЕУ и додао да је Министарство одбране са Војском Србије пружило видљив допринос Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ.

Амбасадорка Бен Давид је поводом шведског председавања Савету ЕУ навела да се Шведска залаже за проширење ЕУ, као и да подржава Србију на путу европских интеграција.

Фокус у даљој сарадњи између Србије и Шведске, како је рекла Давидова, биће окренут ка питањима животне средине, равноправности полова и демократије.

Како се наводи, амбасадорка Шведске се сагласила с потребом унапређења сарадње у области одбране с Републиком Србијом.

image