Србија и Балкан

Порука Српске листе: Останите мирни, не наседајте на Куртијеве провокације

Срби треба са презиром да гледају све оне који планирају да изађу и учествују у овом нелегалном и нелегитимном процесу, поручили су
Порука Српске листе: Останите мирни, не наседајте на Куртијеве провокације© Milos Tesic/ATAImages

Cрпска листа позвала је данас "сав српски народ на северу Косова и Метохије да у недељу 23. априла", када се одржавају превремени избори у четири општине на северу, "остану мирни и не наседају на провокације режима Аљбина Куртија".

У саопштењу Српске листе наводи се да је једини циљ Куртија да спровођењем ових избора протера Србе са севера Косова и Метохије.

"Српска листа позива на општи бојкот ових недемократских избора које организује Курти у општинама Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Нека 23. априла сва бирачка места буду празна чиме ћемо послати јасну поруку и Приштини али и међународној заједници", стоји у саопштењу Српске листе.

Сматрају да "Срби треба са презиром да гледају све оне који планирају да изађу и учествују у овом нелегалном и нелегитимном процесу који је противан интересу српског народа".

"Сви смо добро разумели да Курти хоће да буде окупациони Гаулајтер и да влада у четири општине на северу Косова и Метохије без подршке народа преко својих окупационих градоначелника", саопштила је данас Српска листа.

Петковић: Курти - окупациони градоначленик

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је рекао да ће све оно што се тог дана буде дешавало представљати велику срамоту за целу Европу.

"Сви ћемо тада присуствовати покушајима и намери Приштине да окупира цео север КиМ. Окупациони градоначелник Аљбин Курти је оно што српски народ никада неће прихватити. Зато још једном кажем, нека буду тог дана пусте улице и нека народ остане у својим кућама, а они нека обаве свој прљави посао. Само не знам који је интерес свега тога. Да ли нормализација односа, наравно да не, ово је показатељ да нема никакве нормализације односа и да је Приштина и не жели", оценио је Петковић за Танјуг.

Организовањем ових противправних избора, према речима Петковића, Курти заправо жели да постане фактички окупациони градоначелник у све четири општине на северу КиМ.

"Нажалост те изборе су подржали многи са запада и тиме дали додатни ветар у леђа Куртију који својом антисрпском политиком чини све да српски народ са КиМ једном заувек нестане, да три до четири одсто Албанаца који живе на северу КиМ треба да управљају општинама и над 98 одсто српског становништва, што је нешто апсолутно недопустиво. Овим противправним изборима, које организује Курти су пример гажења демократије и основних људских права", рекао је Петковић.

Он је подсетио да прошле године, када је Курти забранио одржавање референдума и српских избора на КиМ, међународна заједница није била претерано гласна у осуди таквог акта, али да су зато сада подржали изборе и чињеницу да ће Курти постати окупациони градоначелник, што до краја огољује целу политику Приштине и Аљбина Куртија према српском народу.

"Нека сада сви добро виде ко је заправо права намера Аљбина Куртија, не да формира ЗСО, већ да додатно на северу где су Срби већина и где живи 98 одсто Срба, пре свега главну реч у вођењу општина имају Албанци. Па то се никада није десило", рекао је Петковић.

ОЕБС није укључен у изборни процес

Мисија ОЕБС на КиМ није укључена у припрему и спровођење заказаних ванредних избора у четири општине на северу Косова, речено је из те мисије за "Косово онлајн".

На питање да ли ће ОЕБС имати посматраче на изборима 23.априла, из мисије одговарају да од 2021. године Централна изборна комисија (ЦИК) спроводи изборе без икакве директне помоћи ОЕБС.

"Мисија ОЕБС, међутим, пажљиво прати целокупну ситуацију, укључујући и свој мандат раног упозоравања. Мисија има дугогодишње и одлично партнерство са ЦИК, укључујући опсежну техничку сарадњу, и наставља да подржава релевантне органе власти у текућем процесу изборне реформе", наводи се у одговору ОЕБС у Приштини.

image