Србија и Балкан

На изборима у четири општине КиМ неће бити посматрача: Шта Приштина жели да сакрије?

Демократија и транспарентност изборног процеса у овом друштву и не постоје, саопштили су из невладиних организација
На изборима у четири општине КиМ неће бити посматрача: Шта Приштина жели да сакрије?© Lukas Schulze

У четири општине на северу Косова неће бити акредитованих посматрача на предстојећим, ванредним изборима у недељу, одлука је Централне изборне комисије.

Невладине организације са севера Косова изразиле су жаљење и протест, јер им је то право ускраћено у Северној Митровици, Зубином Потоку, Лепосавићу и Звечану, а како су навели у питању је дискриминација и потврда да демократија и транспарентност изборног процеса у косовском друштву не постоје, преноси "Косово-онлајн".

Одлука је, како кажу, донета и поред тога што је сва документација уредно предата за акредитовање посматрача, имају искуства у посматрању избора и својим радом доприносе целокупној друштвенoј заједници.

"Као невладине организације које годинама постоје и раде у општинама Северна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток, а посебна као невладине организације које су учествовале у претходним изборним циклусима, изражавамо жаљење и протест што нам је ускраћено право да имамо акредитоване посматраче на изборима у наведеним општинама", наводи се у саопштењу које је потписало неколико различитих организација.

Оцењују да је крајње недопустиво да се у савременом свету, у 21. веку, без икаквог објашњења одбију организације које годинама прате изборне процесе.

Пошто им, како наводе у саопштењу, први пут није дозвољено да учествују у изборном процесу упутили су питања ЦИК-у, као и свим амбасадорима и целокупној међународној заједници.

"Зашто се невладиним организацијама које су више пута учествовале у изборним циклусима не дозваљава да имају акредитоване посматраче? Шта је то шта ЦИК и Приштина желе да сакрију од очију посматрача, али и народа? Да ли су овакви избори, организавани на овакав накарадни начин, заиста и легални?", питају из невладиних организација са севера Косова.

Напомињу да су уложили жалбе Изборној комисији за молбе и жалбе и најавили да ће тражити објашњење за овакву одлуку од ЦИК-а.

"Сматрамо да овакви потези не доприносе развоју демократије, а одбијањем невладних организација се само показује да демократија и транспарентност изборног процеса у овом друштву и не постоје", саопштили су из невладиних организација.

Треба подсетити да су до сад редовно на изборима били присутни европски посматрачи, ОЕБС, амбасаде, а ове изборе су најавили да ће да прате само два посматрача из амбасаде Велике Британије.

image
VV inauguration
banner