Србија и Балкан

Вучић: Избори на КиМ су ужасан дан за демократију, ући ће у историју бешчашћа

То је дан кад ће званично бити обележена срамота Европе и света због онога што чине, рекао је председник Србије о најављеним изборима на Косову и Метохији
Вучић: Избори на КиМ су ужасан дан за демократију, ући ће у историју бешчашћа© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Биће ужасан дан за демократију и тежак дан за српски народ, дан кад ће званично бити обележена срамота Европе и света због онога што чине, рекао је председник Србије о најављеним изборима на Косову и Метохији. 

Он је, гостујући на Телевизији Прва, подсетио да су Срби напустили косовске институције не због свог хира, већ због противправног смењивања и хапшења неких српских полицајаца, као и због пуцања на Србе.

"Они ће у недељу да одрже и подрже изборе, то је срамота Квинте. Овде нема ни легалитета, ни легитимитета", рекао је Вучић. 

То су локални избори у четири општине на северу Косова, а више нема ни једног српског кандидата: у три општине званично немате, то су кандидати из Тачијеве и Куртијеве партије, каже председник. 

Он наводи да излазност нигде неће бити већа од 3-4 посто. "Срам их било, комплетну Квинту", поручио је председник.

"Они сви то раде, јер морају да подрже тзв. Косово, а да сломе Србију, али им ја нећу дати да сломе Србију", истиче.

Вучић оцењује да су то све "подли и прљави трикови", а Виола фон Крамон треба да се стиди сваке речи изговорене у овој земљи. 

"Зашто ме зовете другог маја", пита се председник Србије у вези са најављеним наставком дијалога у Бриселу. 

Огроман је притисак на Савет Европе да се удовољи Куртију пре 2. маја, додаје Вучић. 

Курти зна да неће да формира ЗСО

Албанци са КиМ су награђени визном либерализацијом, а сада ће бити награђени тиме да буду градоначелници у српским општинама на северу КиМ, оцењује.

"Питам се шта би стручњаци за демократију рекли о гласању у полицијским контејнерима и полицијским станицама?", каже Вучић. 

На инсистирање шведског министра да Србија уведе санкције Русији, одговорио сам да смо ми суверена земља и да имамо политику, да ми не можемо да уђемо у НАТО, јер је НАТО угрозио нас и убијао наше људе овде, истиче Вучић.

Он је позвао грађане севера КиМ да буду мирни у недељу на изборима, да никога не нападају, да их пусте да обаве свој "прљав посао". Прстом нећемо да мрднемо док не видимо ЗСО, каже председник. 

По његовим речима, Курти зна да неће да формира ЗСО. Додаје да су нас све време лагали, као што су лагали неке друге земље са неким другим споразумима. 

"Ми знамо да не можемо да спречимо чланство тзв. Косова у Савету Европе, али ми ћемо се томе супротставити", поручује Вучић. 

Каже да западне силе хоће да искористе моменат када је рат у Украјини да прегазе једну малу земљу. 

"Ово ће ући у историју бешчашћа, као најсрамнији избори у историји Европе. Није проблем што то ради Курти, хоће да истера Србе са севера КиМ, мени то кажу и дипломатски представници у четири ока", истиче. 

Бесмислено је и глупо да ратујемо са НАТО-м и даћу све од себе да тај мир сачувам, готово по сваку цену, али нећу дозволити да неко протерује наш народ, поручује председник и додаје да њега не могу да уцењују останком на власти, јер њега то "не интересује".

"Не тестирајте моју одговорност и одлучност да заштитим српски народ у складу са Повељом УН и Резолуцијом 1244", додаје.  

Ако Кфор служи за то да обезбеђује изборе у полицијским контејнерима, све сам разумео, каже Вучић.

Наредне три године комплетно оруђе и оружје које производимо купује Војска Србије

Ко жели да буде неутралан, сада се посматра као противник мира, додаје председник, говорећи о геополитичкој ситуацији у свету. 

"Да ли ће део наше муниције да заврши на руској или украјинској страни, нема сумње. Ми имамо фабрике оружја које морају да живе", истиче.

Додаје да ми производимо муницију и да је продајемо када нас питају.

"Него шта ћемо него да продамо. Да ли ће то да заврши у Украјини? Можда. Да ли ми то знамо да је могуће да заврши, знамо, али шта нам је избор. Да ли да прекинемо дугорочне уговоре, са Америком, која купује трећину, четвртину муниције - о чему причате људи, шта уопште хоћете, да затворимо фабрике?", наводи председник.

Наредне три године комплетно оруђе и оружје купује Војска Србије, да нам нико не би рекао да наше оружје одлази тамо, каже Вучић.

Говорећи о промени статуса ЕПС-а из јавног предузећа у акционарско друштво и критикама које су упућене, додаје да је то покушај дела руководства у ЕПС-у да заштити своје привилегије. 

"Довели смо Норвежане да раде са нама, правимо Надзорни одбор у коме ће седети двојица Норвежана, да влада не може, како кажу, да поставља некога по политичкој линији", објашњава Вучић и додаје да ће то бити једна од најбољих компанија. 

Он тврди да се у Србији неће смањивати плате и пензије, него ће да расту. "Сигуран сам у то", поручује и најављује да ће пре краја године бити увећање пензија од најмање 12 одсто, као и да ће бити и значајног увећања плата. 

Србија је, наводи, задужена око 50 одсто БДП-а, што је мања задуженост од земаља попут Америке, Немачке, Француске и других.

Од 28. маја више нећу бити председник СНС-а, а од Видовдана можда кренемо у формирање покрета, који неће бити противан СНС-у, већ шири од СНС-а, каже Вучић и додаје да су "троје или четворо њих кандидати да ме замене на месту председника СНС-а". 

image
VV inauguration
banner