Србија и Балкан

Додик: Моја изборна победа је неупитна, ЦИК чини све да се резултати не објаве

Лидер СНСД и кандидат за председника Републике Српске је најавио кривичне пријаве против чланова Централне изборне комисије Бих уколико до сутра не саопште прелиминарне резултате избора
Додик: Моја изборна победа је неупитна, ЦИК чини све да се резултати не објаве© Tanjug/ Srna/Darko Savija/bg

Лидер СНСД и кандидат за председника Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да је његова победа на општим изборима у БиХ неупитна. Он је подсетио да сутра истиче рок ЦИК-у БиХ да прогласи прелиминарне резултате који су, по правилу, и коначни, али да ово изборно тело чини све да се то не догоди.

Уколико, казао је, сутра не буду саопштени прелиминарни резултати општих избора одржаних 2. октобра, против чланова ЦИК-а биће поднете кривичне пријаве. Додао је да је рок за коначне резултате 2. новембар.

Додик је оптужио опозицију Републике Српске да шурује са "муслиманским фактором" у БиХ и најавио да ће надлежни органи вратити бројање гласова у Републику Српску.

Митинг у Бањалуци

Поновио је да ће у уторак, 24. октобра у Бањалуци бити одржан митинг СНСД и коалиционих партнера, на коме ће, како је казао, показати спремност да одбране Републику Српску.

"Показаћемо шта значи моћ окупљања, окупићемо најмање 25.000 људи", најавио је Додик и захвалио се интелектуалцима који су покренули петицију у којој су га подржали.

Истакао је да је све чињено да се доведе у питање Република Српска, али да се то неће дозволити и да је Српска "најстабилнија држава".

"Омогућићемо Српској да настави уобичајни развојни пут. Учинићемо све да оно што смо исказали као нашu политику у прошлости обухватимо новим буџетом", прецизирао је Додик на конференцији за новинаре.

Истакао је да "ко губи има право да се љути" и да "човек није оно што мисли о себи, већ је оно што о њему мисле други".

"Неприхватљив останак лажног Шмита и страних судија"

Спреман је, како је напоменуо, да брани Републику Српску, као и на "шараду" у којој се БиХ нуди кандидатски статус.

"То није поштено, нити фер, већ је реч о шаради, о спекулацији бриселске администрације која то ради због својих игара и потреба. Нисмо заинтересовани да у БиХ постоји високи представник, као ни стране судије", навео је Додик.

"Кристијан Шмит је нелегалан, лажан, нема никаквог потенцијала и права, он је измишљен и не постоји, а БиХ нема високог представника. Било какве одлуке Шмита неће бити примењене са аспекта Српске, нити објављене у Службеном гласнику Српске", поручио је он.

Навео је да су Европљани стално говорили да треба спроводити реформе и европске препоруке, па да ће из БиХ по добијању кандидатског статуса аутоматски нестати ОХР и стране судије у Уставном суду.

"Ми смо против њиховог останка и тај кандидатски статус јесте понуда која није фер, ако остаје лажни високи представник и поменуте судије. Ако је то намера, онда ми не можемо да прихватимо с одушевљењем такав предлог, иако све то не можемо да спречимо", рекао је Додик и нагласио да представници Српске никада неће бити за процесе који значе скрнављење позиције Републике Српске и јачање унитарне БиХ, већ ће тежити очувању и враћању републичких надлежности.

Говорећи о ранијих 14 приоритета Европске комисије за напредак БиХ на европском путу, Додик је оценио да су три потпуно непотребна и неприхватљива за Српску.

Нови буџет у новембру

Најавио је да ће седница НСРС бити одржана 26. октобра и да ће бити разматран ребаланс буџета Републике Српске за ову годину. Такође, за 1. новембар заказана је и друга седница НСРС у старом сазиву, на којој ће бити усвојен нови буџет и економска политика за 2023. годину.

"Циљ Републике Српске је да се одржи политика стабилности и раст плата и пензија. Оно што је доказ исправне економске политике је могућност да РС редовно, без застоја исплаћује своје обавезе", закључио је Додик.

image