Србија и Балкан

Бивши режим у Никшићу неће Благоја Јововића: "Ревизија историје нам је позната"

Вишегодишњи политички и идеолошки савезници ДПС-а из редова Социјалдемократске партије позвали су Министарство културе да не да сагласност за улицу Благоја Јововића у Никшићу
Бивши режим у Никшићу неће Благоја Јововића: "Ревизија историје нам је позната"© MareBG/Википедија

Предлог да улица у Никшићу понесе име Благоја Јововића, који је пуцао у усташког поглавника Анту Павелића, који је од последица рањавања умро, узнемирила представнике бившег режима у Црној Гори окупљене око Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића.

Наиме, на иницијативу Секретаријата за комуналне послове и саобраћаја једна улица требало би да понесе име припадника Бјелопавлићке четничке бригаде Благоја Јововића.

На то су бурно реаговали из ДПС-а, па је посланик странке Андрија Николић казао да та одлука локалних власти показује да никшићка управа нема ништа друго да понуди осим раздора међу грађанима.

Вишегодишњи политички и идеолошки савезници ДПС-а из редова Социјалдемократске партије позвали су Министарство културе да не да сагласност за улицу Благоја Јововића.

"Ревизија историје није нимало непозната на овим просторима, па се тако њоме данас баве и никшићки властодршци, заговорници тзв. српског света", поручиле су Социјалдемократе.

Међутим, из победничке коалиције "За будућност Никшића" подсећају да су они преко одборничког клуба предложили да улице у том граду добију Иво Андрић, Милош Црњански, Меша Селимовић и Свети Петар Цетињски.

Наводе да притом нису "уопште желели да било која стара и препознатљива улица у граду због тога промени свој назив".

"Као предлагачи предлога да Свети Петар Цетињски добије улицу у Никшићу, залажемо се да име добије нека друга улица, а да улица Народних хероја задржи свој назив као једна од најпрепознатљивијих улица у нашем граду. Јасно нам је да је читава ујдурма око овог питања покренута да би се наудило носиоцу наше листе и председнику Општине Никшић Марку Ковачевићу. Али ко хоће да погледа истини у очи схватиће да поводом наших предлога не може бити спора. Великани наше књижевности и Свети Петар Цетињски ваљда никоме нису спорни, а ми смо предлоге дали после консултација са председником Ковачевићем", поручују из владајуће коалиције.

image