Србија и Балкан

Лажни унук Џафера Деве тражи да му врате "дедовину"

Ваљдет Дева је обичан преварант, тврди професор Неџмедин Спахиу
Лажни унук Џафера Деве тражи да му врате "дедовину"© Ferdi Limani

Ваљдет Дева, који тврди да је унук нацистичког колаборационисте Џафера Деве, захтева од Скупштине тзв. Косова повратак породичне имовине која је одузета његовом наводном деди.

Познавалац историје Косовске Митровице и универзитетски професор Неџмедин Спахиу тврди,међутим, у изјави за Танјуг да Ваљдет Дева није директни потомак Џафера Деве.

"Тражим да се имовина Џафера Ибрахима Деве и Ћазима Ибрахима Деве, одузета од стране Суда окупационе Србије, која се сада користи као јавна својина, врати потомцима и рођацима Џафера и Ћазима Деве", написао је Ваљдет Дева који живи у Шведској, на свом Фејсбуку.

О власништву је, тврди, приложио комплетну документацију, као што су записници судског поступка против Џафера и Ћазима Деве, као и решења о одузимању имовине, у којима су њих двојица проглашени непријатељима Србије и Југославије и комунистичког режима.

Спахиу међутим, каже да споменути Ваљдет нема везе са Џафером Девом.

"То је један обичан преварант и нема никакве везе са Џафером који има директне потомке у Америци", тврди овај професор.

Џафер Дева је по историјским подацима, сарађујући са нацистима за време Другог светског рата, сносио највећу одговорност за прогон Срба, Јевреја и других неалбанаца са Косова и Метохије.

Био је министар унутрашњих послова Албаније 1943. и 1944. године и један од чланова Друге призренске лиге, формиране за време Другог светског рата, са истом идејом као и Прва- да се створи Велика Албанија, која је требало да обухвати делове Србије, Македоније, Црне Горе и Грчке.

Министарство културе у Приштини, прошле године је у оквиру пројекта који финансирају Развојни  програм Уједињених нација (УНДП) и Европска унија, одлучило да реновира кућу Џафера Деве у јужном делу Косовске Митровице и претвори је у културни центар.

После жестоке реакције међународних антифашистичких организација, јеврејских друштава, српских историчара и политичара, страних амбасада, медија који извештавају на српском, српских и неколико албанских организација цивилног друштва са Косова и Метохије, УНДП и Европска унија су одустали од те идеје.

"Веома сам забринут због планова за обнову куће Џафера Деве, познатог нацистичког сарадника и протагонисте злогласне СС дивизије Скендербег. Немојте да изврћете истину о холокаусту или о ратним злочинима који су починили нацисти и локални колаборационисти", поручио је тада на твитеру немачки амбасадор у Приштини, Јерн Роде, након чега му је поменути Ваљдет поручио да је против њега тада поднео тужбу за "клевету" пред судом у Берлину.

Историчар из Тиране, Али Паскал Мило, описао је Џафера Деву као најкомпромитованију пронацистичку особу међу Албанцима на Косову и Метохији и у Албанији, тврдећи да државни архив у Тирани поседује документацију за такву тврдњу и за, како је написао "Девино злочиначко деловање".

Пре неколико година, Европска унија је финансирала реновирање културног центра, такође у јужном делу Косовске Митровице, који и сада носи име Реџепа Митровице, председника владе такозване Велике Албаније за време Другог светског рата, у којој је Џафер Дева био министар. 

image