Србија и Балкан

Мали: Нема говора о приватизацији ЕПС-а

ЕПС мора да буде права локомотива развоја Србије, поручио је министар финансија
Мали: Нема говора о приватизацији ЕПС-а© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Mинистар финансија Синиша Мали најавио је стратегију за развој ЕПС-а до краја маја и рекао да нема говора о приватизацији, као и да ЕПС мора да буде права локомотива развоја Србије.

Он је за дневник РТС-а подсетио да су завршени двонедељни разговори са представницима ММФ-а у оквиру прве ревизије актуелног Стенд-бај аранжмана са Србијом који се спроводи од децембра 2022.

Оцењено је да је српска привреда показала отпорност у врло неповољним условима, да су макроекономски резултати у оквиру програма одлични, а да програм структурних реформи добро напредује.

Такве оцене су и услов да Одбор директора ММФ-а у јуну одобри прву ревизију аранжмана, каже министар. Фонд је, међутим, сугерисао да је и у наредном периоду неопходна комбинација политика за обуздавање инфлације, резерви за кризу, реструктурирање јавних предузећа као и фискални простор за додатне јавне инвестиције.

Важан део аранжмана са фондом, али и приоритет Владе је реструктурирање енергетског сектора, нагласио је министар и додао да је врло важна стратегија како ће се то урадити. 

"Прошле године кад је кренуо сукоб у Украјини видело се колико је битан јак енергетски сектор. Излазимо са пројектом до краја маја шта треба да уложимо", истакао је Мали.

Према његовим речима, до 2030. године велики део производње енергије треба да буде из обновљивих извора.

"Нема говора о приватизацији ЕПС-а. Он мора да буде права локомотива развоја Србије", истакао је министар Мали.

Према његовим речима, криза у Украјини открила све мањкавости енергетског система у Европи.

Надзорни одбор Електропривреде Србије усвојио је нови статут који предвиђа трансформацију тог јавног предузећа у акционарско друштво затвореног типа у 100 одсто власништву државе.

Промене су подстакле спекулације да држава жели да приватизује ЕПС, што је власт више пута негирала. 

image